Thursday, July 21, 2011

~ Resipi Ikan Pari Masak Hijau...

Sheery Dream Cakes | 10:08 PM |


Assalamualaikum dah Salam Sayang semua... 

Tak lama lagi nak berpuasakan... Jadi bila tiba bulan Ramadan nanti... Maka sunyi sepi ler dapur Diana ni tanpa entri terbaru... Huhuuu... BW pasti akan bertambah lancar kan... Hehehe.. Tapi mungkin juga akan ada entri terbaru cuma teramat ler sedikitnya.. Kenapa? Hehehee... 


Siapa yang dah lama mengenali Diana kat LL atau Fb.. Sememangnya dah boleh meneka kenapa kan... Seperti tahun² yang sudah.. Setiap tahun bila bulan Ramadan Diana akan bercuti memasak sebulan... Hehehhee... Hubby tak bagi Diana masak... Sebulan hubby bagi cuti memasak... Heheheh... Seronok tapiii... kekadang tu bosan juga... Dah biasa hari² memasak... Baik ler.. Jom tengok resipi yang sedap ni.. Ikan Pari Masak Hijau... Resipi nie memang sedaaap!! Terima kasih kat Akak Ayu kerana berkongsi resipi ni.. Terima kasih juga kat Akak NorMas dan Izah.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima Kasih  


 :: Sumber dari ~ Akak Ayu @ Curlybabe's SatisfactionAkak Nor @ Secubit GaramMas @ Duniaku & Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )



IKAN PARI MASAK HIJAU


Bahan-Bahan
  • 2 - 3 ekor anak ikan pari _ dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam.
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 2 sudu besar sambal belacan
  • 3 - 4 batang daun kari
  • 3 batang cili hijau dihiris _ k.nor tumbuk kasar ( Diana pun tumbuk kasar )
  • 1 - 2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • 5 - 7 bj cili padi _ dihiris ( yg ni k.nor tambah ) _ Diana pun tambah juga

Cara-Cara
  1. Campurkan bawang putih, serbuk lada hitam, sambal belacan dan ketepikan. 
  2. Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan.
  3. Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi. Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau. 
  4. Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata . 
  5. Masukkan sedikit perasa dan garam jika perlu dan gaul rata. 
  6. Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata. 
  7. Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan. 
  8. Matikan api. Siap untuk dihidang.

Sources:-From a cooking programme in suria channel

23 comments:

Cheq Sue said... Reply

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee geramnya!!! geram tengok gambar tu kak diana...

Diana @ Melley Mey said... Reply

cheq sue ~
hehehehe... knp plak geram tu cheq sue... heehee

Gee® said... Reply

eiiii...melampau la Diana nih...nasib baek k.gee dh kenyang kalau tidak, terus jer terbang ke sana amek ikan pari tuh... pergh!! mengancam betol laaa....

nuwairani ismail said... Reply

nenek nani tak pandai makan pari. pedulik la situ...tapi kite tetap suuuuuuuuuuuuuuke makan pari! sedap! takde istilah tercekik tulang dah...semua boleh kunyah2 telan..kene pulak pari masak pedas2 mcm ni..perghhhhh!

kak ina kl said... Reply

cantiknya gambar..sukanya tenguk

Mieza said... Reply

kak diana masak selalu sedap dan menggoda...aku GERAMMMMMM!!!!!

Anonymous said... Reply

salam diana, wahh dpt cuti sebulan! mula2 tu mmg seronok kan.. tp kalau dah lama sangat rasa boring gak.. tangan gatal gak nak memasak, membaking, mendessert kan.. ish.. takper.. jgn lupa BW ya..

mmg sedap ikan pari masak gini kan.. semua anak2 k.nor suka kalau buat ni.. mmg sedap :)

K.Nor@Secubitgaram :)

che'iza said... Reply

Takperlah diana... Ko tibai buat kuih raya jer....... 30 jenis kuih raya tu....

Psstt.... Pari masak ijau... ada lagi tak....

Diana @ Melley Mey said... Reply

gee ~
hehehehe... ala akak.. kalau dah kenyang pun boleh jer dtg cnie... kita sembang2 kan akak... heheheh :)

nuwairani ismail ~
ooo yer ker nani... tp nani pandai makan pari kan .. masak mcm nie mmg best ler ikan pari nie nani.. akak sekeluarga suka sgt...

kak ina kl ~
terima kasih kak ina.. :)

mieza ~
heeheee... geram gak ker... :D. x per2.. meh dtg cnie... kita makan sama2 yer mieza.. :)

akak nor ~
wsalam akak...
heheeh.. a'aa akak... tiap thn dapat cuti masak sebulan.. tp mmg bosan tu kan akak... huhuuu ermm.. BW semestinya akan bertmbh rancak lg tu nanti akak.. heheheh
tu ler kan akak.. mmg sedap!!! kami sekeluarga pun suka makan.. mmg terbaik kan akak.. :)

che'iza ~
hehhehee... waaah!! banyak tu 30 jenis... hehheheh... x larat diana .. hehee
dah abis dah.. x per kita masak yg baru nnt baru bg ckit kat che'iza yer.. :)

quinnie said... Reply

ooo gitu rupanya...tak pe la kak...rehat2kan diri...hehehhe..saya belum lagi cuba masak hijau ni...ramadhan nanti nak cuba lah...:)

Juwita Jamaludin said... Reply

Cantik.. Suka tgk dan suka mkn.. Hihihi.. Suka masak2 ikan yg mcm ni.. Berselera betul.. Bestnta dpt cuti akak mkn kat hotel yek

Amie said... Reply

Wah.... Diana dapat cuti sebulan ye, bestnya... boleh study & buat persediaan resepi baru lepas Ramadan nanti, lagi lebih umpphhh!
Memang rasa bosan tu kalau dah biasa masak, tiba2 kena berehat... he heheee...
sedapnya lauk ikan pari masak hijau tu...teringin pulak nak makan, tapi angin rajin belum sampai lagi ni....

ibundo said... Reply

seronoknya sebulan tak masak.
bundo pun nak apply cuti gak lah haha..

izahdaut said... Reply

mmg besttttt...

Ummi said... Reply

Salam Diana cayang...waaaahh tergoda tengok Ikan Pari tuh...akak mmg suka kalau masak2 ijau nih...ada kelainan...hehee... Wah nak cuti sebulan eh...akak pun rasanya x cukup masa gak nnt...x sebulan pun maybe entry seminggu sekali je la kot..Bukan x masak, tp tak terkejar nak up entry rasanya..blk tarawih mau terbongkang rasanya...hehehe

Nurul said... Reply

Salam, K Diana...

Tergoda tgk gmbar2 akakk ni... Akak dpt cuti sebulan ramadan ni... so bln2 puasa x dapat lah tgk masakan K Diana... :)

Mas said... Reply

terliur lagi tengok pari ni..
sedappkan kak....

Mieza said... Reply

resepi ni akan menjadi pilihan mieza hari ni..tp tukor ikan...nampak sedap giler kak! terliur wehhhh

Mieza said... Reply

resepi ni akan menjadi pilihan mieza hari ni..tp tukor ikan...nampak sedap giler kak! terliur wehhhh

Mama Hawa/Mama Nani said... Reply

Salam Diana..
Mama pun dah pernah msk ikan pari nih..resipi pun dari dapur ayu... best!

Best kan kalau dpt cuti sebulan dlm bln pose..hehehe habis Diana beli jer lah tuk berbuka..utk sahur???

Anna Qawina said... Reply

ish..ish..terliur tgk ikn pari, dah lama gak tak bli ikn pari ni..

sebulan tak masak yer..mau bangun pagi gosok2 dapo je kerjanya..rindu nak ketuk2 kuali..hehe..tp bestla..blh pilih2 menu kat kedai tuh..kekekeke

Ayu said... Reply

Assalam diana,
waduh always akak orang paling last tiba..mesti confirm dah habis ni ..
akak pun dah lama tak masak lauk ni..tengok diana nya lauk macam nak ambik nasi sekarang juga and capai lauk diana ni..thanks dear sudi cuba recipe yang akak ingat2 lupa time tulis recipenya tu..hehe

wah cuti sebulan bestnya..akak pun nak cakap dgn hubby akak lah..agak2 boleh tak?..hehe

Diana @ Melley Mey said... Reply

quinnie ~
a'aa quinnie.. rehat sebulan memasak.. bosan gak tau.. huhuu... resipi nie mmg best! sedap sgt

juwita jamaludin ~
sedapkan ita ikan d masak mcm nie.. akak pun suka... hehehehe... beli jer kat bazar ramadan nnt ita.. n kekdg tu baru keluar makan kalau hujung minggu gitu.. :)

amie ~
yer akak.. hehehehe... best juga tapi kekdeg tu mmg bosan sgt.. dah biasa turun dapur .. lepas tu terus sunyi sepi kat dapur tu nanti.. ikan pari nie d masak gini mmg best akak.. sedap

ibundo ~
hehehehe.. bosan gak tu ibundo.. dah apply ker akak.. hehehe jom kita sama2 cuti masak.. ehheheh

izahdaut ~
kan izah.. sedap kan :)

ummi ~
wsalam ummi cayang...
a'aa akak.. mmg best ek masak hijau nie.. diana jarang masak gini.. sekali rasa pasti nak buat lagi masak hijau2 gini.. best!
a'aa akak.. cuti sebulan tiap tahun .. hehehehe. tu ler kan akak... time ramadan nnt mesti banyak kerja hendak d siapkan.. tmbhan lg nak dkt raya kan akak..

nurul ~
wsalam nurul..
terima kasih nurul... a'aa nurul.. dah cuti tahunan bagi akak tu... sejak bergelar isteri kat hubby akak.. tu ler cuti memasak yg paling panjang d beri.. hehehehe.. Insyaallah kalau akak ada keinginan nak memasak tu.. akak akan masak gak.. nanti ada ler akak post kat cnie.. Insyaallah

mas ~
a'aa mmg sedap kan mas... :)

mieza ~
mmg sedap mieza resipi nie.. akak pun kira2 nya nak buat lg suatu hari nnt.. cuba ayam plak..:)

mama hawa/mama hani ~
wsalam mama..
a'aa mmg best kan mama.. suka sgt ngan resipi nie..
best juga mama tp tu ler mesti bosan jer nnt.. ermm.. a'aa beli jer tuk berbuka n tuk sahur plak hubby n anak2 diana mmg x nak makan yg berat2.. kalau diana masak yg berat2 gitu mesti mereka tgk ngan muka yg x der selera nak makan.. ehhehehe.. hanya masak yg ringan2 jer tuk sahur atas permintaan hubby n anak2

anna qawina ~
cepat p beli ikan pari anna.. hehehe.. buat resipi nie.. best tau

hehehhee... mmg rindu tu nanti... sebulan tu... dah dapat bayangkan camner ler keadaan diana masa tu nanti.. heheheh..

ayu ~
wsalam akak..
hehehehe.. dah abis dah akak.. sedaaap.. diana bg ckit kat jiran.. samai jiran tu kata cam x cukup jer.. sedap sesangat.. hehehehe
sama2 akak.. terima aksih gak sudi kongsikan resipi yg sedap nie yer akak... suka sgt kat resipi nie.. pasti akan buat lg..
hehehehe.... dah cakap ker akak? dapat x? dapat punya ler kan akak.. ehhehehee