Friday, February 5, 2016

~ Resipi Kek Batik Horlicks...

Sheery Dream Cakes | 3:28 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah... Masih diberi kesempatan untuk bersiaran di hari Jumaat yang mulia ini.. Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Horlicks versi terbaru SBK.. Jika sudi.. bolehlah semak resipinya di bawah ya..



KEK BATIK HORLICKS

Bahan-Bahan
  • 250 gm mentega
  • 100 gm gula kastor
  • 6 biji telur
  • 180 gm tepung gandum
  • 200 gm susu pekat manis
  • 1 1/2 cawan horlicks
  • 2/3 cawan Nestle nestum original 
  • Biskut Marie Munchy's secukup kegunaan
  • Choc Rice secukupnya
    ** NOTE ~ Kurangkan sukatan gula dan susu pekat manis sekiranya tidak suka manis.


    Cara-Cara
    1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
    2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
    3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
    4. Tambahkan tepung gandum, horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
    5. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
    6. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
    7. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
    8. Taburkan choc rice di atas kek.
    9. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
    10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
    11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
    12. Taburkan atasnya dengan choc rice. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. 






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Saturday, January 9, 2016

    ~ Roasted Chicken & Honey roasted potatoes and carrots...

    Sheery Dream Cakes | 11:36 AM | Be the first to comment!
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

    Hari ini Diana ingin kongsikan resipi menu yang sudah lama terperam.. Hari ini baru ada kesempatan untuk buat entrinya.. Apa kata kita semak resipinya..


    ROASTED CHICKEN
      
    Bahan-Bahan
    • 1 ekor ayam
    • Kitchen string
    • 1/2 biji bawang besar _ dipotong 4 
    • 1/2 biji lemon 
    • 1 tangkai daun rosemary segar
    • Minyak zaitun secukup kegunaan 
    • Kertas minyak 

    Bahan-Bahan A dicampurkan dan gaul rata )
    • 5 ulas bawang putih _ dikisar 
    • 2 tsp daun rosemary segar cincang
    • 2 tsp daun thyme segar cincang
    • 1/2 tsp ground  nutmeg 
    • 2 tsp chicken seasoning 
    • 1 tsp paprika 
    • Garam
    • Lada hitam kisar

    Cara-Cara
    1. Bersihkan ayam dan keringkan.
    2. Renjiskan ayam dengan minyak zaitun dan lumur keseluruh ayam. 
    3. Kemudian lumurkan bahan-bahan A pada keseluruhan permukaan, bawah kulit dan rongga perut ayam. Taburkan sedikit daun rosemary di atasnya jika suka. 
    4. Masukkan 1/2 biji lemon, 1/2 biji bawang besar yang dipotong 4 dan daun rosemary segar ke dalam rongga perut ayam.
    5. Ikat kaki ayam dengan tali dengan kemas.
    6. Masukkan ayam ke dalam peti ais dan perap beberapa jam atau sebaiknya semalaman.
    7. Panaskan oven pada suhu 190°C. 
    8. Letakkan ayam di dalam dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas minyak dan disapukan dengan sedikit minyak zaitun. Masukkan ayam ke dalam oven dan panggang ayam selama 1 jam 40 minit atau sehingga ayam masak.
    9. Keluarkan ayam dan makan ayam bersama  Honey Roasted Potatoes and Carrots ( resipinya rujuk di bawah ).



    HONEY ROASTED POTATOES AND CARROTS
      
    Bahan-Bahan
    • 500 gm baby carrots
    • 1 kg ubi kentang bersaiz kecil ( Diana guna ubi kentang dari Australia ) _ bersihkan, cuci dan potong 2 
    • 3 bulbs bawang putih
    • Beberapa tangkai daun rosemary segar
    • Sedikit minyak zaitun untuk disapu pada kertas minyak

    Bahan-Bahan A 
    • 4 tbsp madu
    • 4 tbsp minyak zaitun 
    • Chicken seasoning 
    • Lada hitam kisar
    • Garam

    Cara-Cara
    1. Panaskan oven pada suhu 200°C.
    2. Satukan bahan-bahan A di dalam mangkuk yang sesuai dan gaul rata.
    3. Masukkan baby carrots, ubi kentang dan bawang putih. Gaul rata.
    4. Kemudian letakkan ke dalam dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas minyak dan disapukan dengan sedikit minyak zaitun. Letakkan juga beberapa helai daun rosemary segar di atasnya.
    5. Bakar di dalam oven ( kacau sekali-sekala ) sehingga ianya masak keperangan.
    6. Hidang ketika ianya masih panas.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Wednesday, January 6, 2016

    ~ Resipi Bok Choy Goreng Belacan...

    Sheery Dream Cakes | 8:12 PM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Resipi sayur menjadi pilihan untuk dikongsikan bersama untuk entri kali ini.. Bok Choy Goreng Belacan sememangnya kegemaran ahli keluarga Diana.. Cuma kenalah memasaknya lebih lama sedikit.. Jika anda lebih suka ianya dimakan lebih segar dari yang anda nampak di dalam gambar di atas, masaklah sekejap sahaja ya.. Ianya terpulanglah kepada selera masing-masing.. Kita yang memasaknya.. Jadi kita masaklah mengikut selera keluarga kita ya... Jom semak resipinya pula...




    BOK CHOY GORENG BELACAN
      
    Bahan-Bahan
    • 260 gm bok choy _ dibersihkan dan dipotong mengikut citarasa masing-masing
    • 2 tbsp cili kisar ( boleh dikurangkan )
    • 1/2 tbsp kicap cair Loon Kee
    • Segenggam  udang kering _ direndam di dalam air panas, cuci, toskan dan tumbuk kasar
    • 1 tangkai cili merah _ dihiris menyerong
    • Air secukup kegunaan
    • Garam secukup rasa
    • Sedikit gula _ optional
    • Perencah pati ayam Tumix _ optional
    • Minyak masak

    Bahan-Bahan A
    • 1 tangkai cili merah _ buang bijinya dan dihiris
    • 2 biji bawang merah
    • 3 ulas bawang putih
    • 1/2 inci halia
    • 10 gm belacan 

    Cara-Cara
    1. Masukkan bahan-bahan A ke dalam food processor dan kisar. Ketepikan.
    2. Didihkan air di dalam periuk dan tambahkan sedikit minyak masak. Masukkan bok choy dan celur selama 2 minit. Angkat dan toskan. Ketepikan.
    3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar tadi. Tambahkan cili kering dan tumis hingga terbit aromanya.
    4. Masukkan udang kering dan tumis lagi hingga garing.
    5. Masukkan cili hiris, bok choy, kicap cair, garam, perencah pati ayam dan gula secukup rasa.
    6. Gaul rata dan tambahkan sedikit air jika perlu.
    7. Angkat dan hidang.



    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Tuesday, January 5, 2016

    ~ Resipi Sup Ayam Cendawan...

    Sheery Dream Cakes | 8:21 PM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Hari ini bersiaran dengan resipi ulang tayang... Diana belajar resipi Sup Ayam Cendawan ni dari Mak Mertua Diana.. Apa kata jom kita semak resipinya..


    SUP AYAM CENDAWAN
      
    Bahan-Bahan
    • 1 kg ayam _ dibuang kulitnya dan potong kecil
    • 5 keping cendawan shitake kering _ direndam hingga lembut, potong mengikut citarasa dan bersihkan
    • 5 keping cendawan telinga kera _ direndam hingga lembut, potong  dan bersihkan 
    • 3 inci halia muda _ ditumbuk kasar bersama kulitnya
    • 8 ulas bawang merah _ dicincang halus
    • 12 ulas bawang putih _ dicincang halus
    • 2 tbsp minyak bijan
    • 1000 ml air atau secukup kegunaan
    • Sedikit minyak zaitun 

    Bahan-Bahan A

    • 1/2 tbsp perencah pati ayam Tumix
    • 2 tbsp kicap pekat Yot Brand
    • 1 tbsp minyak bijan
    • Garam secukup rasa

    Cara-Cara
    1. Masukkan sedikit minyak zaitun dan 2tbsp minyak bijan. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sehingga garing.
    2. Masukkan ayam dan masak selama 5 minit.
    3. Kemudian masukkan cendawan dan air. Gaul dan renih selama 20 minit di atas api kecil.
    4. Tambahkan bahan-bahan A dan renih lagi sehingga ayam empuk.
    5. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
    6. Makan ketika ianya masih panas dengan nasi putih. 




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Resipi Makaroni Goreng...

    Sheery Dream Cakes | 7:52 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Alhamdulillah.. Syukur kepadaNya kerana kita diberi peluang dan ruang untuk bertemu kembali di tahun 2016 ini.. Moga semuanya dianugerahkan kesihatan yang baik dan selamat kembali ke sekolah buat anak-anak semua ya... Belajar rajin-rajin dan moga segala urusan pembelajaran anak-anak dipermudahkan.

    Baiklah.. hari ini bersiaran dengan resipi Makaroni Goreng.. Resipinya boleh rujuk di bawah ya..


    MAKARONI GORENG
      
    Bahan-Bahan 
    • 250 gm makaroni _ masak seperti arahan di dalam bungkusan
    • 150 gm daging - dikisar 
    • 100 gm udang yang telah dikupas kulitnya
    • 1/2 batang lobak merah _ potong dadu
    • Segenggam udang kering _ rendam dalam air panas dan ditumbuk kasar
    • 3 biji telur
    • 1 biji bawang besar _ dicincang 
    • 2 biji bawang merah _ dicincang
    • 4 ulas bawang putih _ dicincang
    • 4 tbsp cili kering kisar ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa )
    • 3 tbsp sos tiram
    • 6 tbsp sos cili maggi
    • 1 tsp perencah pati ayam tumix
    • Garam secukup rasa
    • Sedikit gula
    • Minyak zaitun untuk menumis

    Cara-Cara
    1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
    2. Kemudian pecahkan telur satu persatu. 
    3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging kisar. Biar sehingga daging empuk.
    4. Masukkan lobak merah. Gaul dan masak seketika. 
    5. Masukkan udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata.
    6. Masukkan makaroni dan gaul sehingga semua bahan-bahan sebati.
    7. Angkat dan hidang.
    8. Taburkan dengan hirisan daun sup atau daun ketumbar jika suka.

    ** NOTE ~ Cili kisar / Cili boh yang diana gunakan sememangnya tidak pedas. Jika anda menggunakan cili kisar yang agak pedas, boleh kurangkan sukatannya ya. 




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Thursday, December 24, 2015

    ~ CHOCOLATE CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING RECIPE...

    Sheery Dream Cakes | 10:21 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

    Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan bersiaran bersama kek coklat ni. Seperti biasa, Diana akan menggunakan resipi yang menjadi kegemaran keluarga Diana.. Resipinya pernah Diana kongsikannya di sini sebelum ni. Tetapi Diana kongsikannya sekali lagi di sini ya..


    :: Resipi Oleh ~  Sweetapolita  ( TQ ) 

    SUPER MOIST DARK CHOCOLATE CAKE


    Ingredients
    • 2 1/4 cups ( 285 grams ) all-purpose flour
    • 2 1/3 cups ( 470 grams ) superfine sugar
    • 3/4 cup ( 90 grams ) dark Dutch-process cocoa powder ( I use Cacao Barry Extra Brute )
    • 2 1/2 teaspoons ( 12 grams ) baking soda _ ( Diana bubuh 2 tsp )
    • 2 teaspoons ( 10 grams ) baking powder
    • 1 teaspoon ( 8 grams ) salt
    • 1 1/4 cups ( 300 ml ) buttermilk
    • 3/4 cup ( 180 ml ) brewed coffee or espresso
    • 2/3 cup ( 160 ml ) vegetable oil
    • 3 eggs, room temperature
    • 1 tablespoon ( 15 ml ) pure vanilla extract


    Instructions
    1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 7-inch round cake pans with nonstick spray and parchment rounds.
    2. In bowl of electric mixer fitted with the whisk attachment, sift all dry ingredients, including sugar. Combine eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla in a measuring cup and beat lightly with a fork.
    3. Add milk mixture to the dry ingredients mix for 1 minute on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer ). Divide batter evenly among prepared pans--each pan should contain about 600 grams of batter.
    4. Bake the first 2 layers for 20 minutes and rotate pans in oven. Continue to bake until toothpick or skewer comes almost clean ( a few crumbs ), about 5 more minutes. Cool on wire racks for 20 minutes. Repeat with remaining layer, and then gently invert onto racks until completely cool.



    CREAM CHEESE FROSTING

    :: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


    Ingredients

    • 8 ounces cream cheese, room temperature
    • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
    • 1 cup confectioners' sugar 
    • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

    • Directions

    1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
    2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
    3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
    4. Add vanilla and stir to combine. 




    CHOCOLATE GANACHE

    :: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
    ( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


    For the ganache
    • 125 ml coconut milk
    • 125 gm dark chocolate ( 70% )

    Method
    1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
    2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
    3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
    4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
    5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.


    :: NOTE ~
    Lapis kek coklat ini dan saluti keseluruhan kek dengan cream cheese frosting. Kemudian curahkan chocolate ganache di atasnya. Hias mengikut kreativiti masing-masing.





    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    ~ Resipi Kari Ikan...

    Sheery Dream Cakes | 9:00 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Salam Maulidur Rasul 1437H.. Selawat dan Salam buat Nabi Junjungan kita, Muhammad S.A.W, kaum keluarga dan para sahabat baginda. Betapa istimewanya hari ini buat kita umat Islam seluruhnya.

    Alhamdulillah bersiaran kembali bersama resipi Kari Ikan hari ini.. Diana kongsikan di sini untuk rujukan sendiri dan ahli keluarga serta kepada sesiapa yang sudi.. Resipinya boleh rujuk di bawah..


    KARI IKAN
      
    Bahan-Bahan
    • 1.3 kg ikan _ dipotong dan dibersihkan
    • 2 tangkai daun kari
    • 1 tbsp serbuk ketumbar
    • 1 tsp serbuk jintan putih
    • 1 tbsp serbuk kunyit
    • 4 tbsp rempah kari Baba's ( Diana guna serbuk kari daging dan ayam Baba's. Boleh gantikan kepada serbuk kari ikan Baba's jika suka )
    • 2 senduk nasi cili boh
    • Air asam jawa secukup rasa
    • Air secukupnya
    • Santan dalam kotak secukup kegunaan
    • Garam 
    • Gula
    • Sedikit kicap pekat manis Cap Ayam
    • Minyak masak untuk menumis

    Bahan-Bahan Kisar
    • 4 biji cili hijau _ buang bijinya dan hiris kasar
    • 1 biji cili merah _ buang bijinya dan hiris kasar
    • 6 biji bawang merah _ dihiris
    • 5 ulas bawang putih _ dihiris
    • 2 inci halia - dihiris
    • 3 batang serai _ dihiris 

    Cara-Cara
    1. Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali. Masukkan bahan-bahan kisar dan cili boh. Tumis sehingga ianya masak dan garing.
    2. Kemudian masukkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih. Tumis lagi hingga wangi.
    3. Masukkan serbuk kari, serbuk kunyit, daun kari dan sedikit air. Tumis hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak. 
    4. Tambahkan air, santan, air asam jawa, kicap, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
    5. Masukkan ikan dan gaul perlahan. Setelah ikan masak bolehlah tutupkan api dan angkat.
    6. Hidang bersama nasi putih ketika ianya masih panas.







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Tuesday, December 1, 2015

    ~ Stir-Fried Beef Claypot Rice Recipe...

    Sheery Dream Cakes | 7:55 AM | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Apa kata, pagi ini terus sahaja kita semak resipi untuk entri kali ini... Tidak boleh banyak coretan sebab hari ini terlalu la sibuknya... Banyak benda hendak diuruskan... In Sha Allah.. Minggu depan bersiaran semula ya.. Jom semak resipinya...


    STIR-FRIED BEEF CLAYPOT RICE
      
    Bahan-Bahan
    • 600 gm daging batang pinang _ dihiris nipis
    • 6 keping cendawan shitake kering _ direndam didalam air panas, dipotong, cuci dan toskan
    • 2 tangkai daun bawang _ dipotong panjang 
    • 1 tangkai cili merah _ buangkan bijinya dan cincang

    Bahan-Bahan A
    • 6 ulas bawang putih _ dicincang
    • 3 inci halia _ dihiris nipis
    • 3 tbsp sos tiram
    • 6 tbsp sos cili
    • Sedikit gula
    • Garam secukup rasa
    • Air secukup kegunaan
    • Minyak masak

    Bahan-Bahan Perap
    • 1 tbsp kicap soya pekat manis Cap Ayam _ Sukatannya bergantung kepada jenama kicap yang digunakan
    • 1 tsp minyak bijan 
    • 1 biji telur 
    • 1 tbsp tepung jagung
    • Secubit baking soda 
    • Garam
    • Gula 

    Cara-Cara
    1. Masukkan hirisan daging ke dalam mangkuk yang sesuai bersama bahan-bahan perap. Kacau rata dan perap selama 30 minit.
    2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng seketika daging yang diperap tadi. Angkat dan toskan. Ketepikan.
    3. Di dalam kuali / periuk yang lain, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi.
    4. Kemudian tambahkan bahan-bahan A, cendawan shitake dan daging yang digoreng tadi. Kacau rata.
    5. Masukkan daun bawang dan cili merah cincang. Kacau rata.
    6. Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas bersama nasi. 

    ** NOTE ~ Jika ingin gandingkan bersama Claypot Rice, boleh rujuk caranya di ENTRI INI 




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

    Friday, November 27, 2015

    ~ Crispy Fish Nuggets Recipe...

    Sheery Dream Cakes | 8:25 AM | | Be the first to comment!

    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

    Seminggu berlalu sudah cuti sekolah hujung tahun ini.. Pasti ibu-ibu seronok melayan permintaan anak-anak tersayang sepanjang cuti sekolah yang panjang ini kan.. Begitu juga Diana sendiri.. Syukur Alhamdulillah.. 

    Dapur lebih meriah lagi bila mana segala aktiviti menyediakan persiapan untuk memasak dibuat bersama anak-anak.. Cuma kita hendaklah lebih berhati-hati ketika berada didapur dengan aktiviti memasak bersama anak-anak ya..

    Salah satu menu yang boleh kita sediakan bersama anak-anak ialah nuggets.. Kali ini kita tengok pula resipi nugget ikan yang mudah tapi sememangnya kegemaran anak-anak di rumah ni.. Ada orang lebih suka hancurkan isi ikan dan ditambah dengan bahan-bahan lain.. Resipi di bawah ini pula hanya menggunaka isi ikan yang dipotong kecil.. Ianya terpulanglah dengan citarasa masing-masing ya..


    CRISPY FISH NUGGETS
      
    Bahan-Bahan
    • Beberapa keping ikan tenggiri atau ikan putih
    • Telur _ dipukul ringan
    • Tepung jagung
    • Bread crumbs secukup kegunaan
    • Garam 
    • Serbuk lada hitam
    • Serbuk lada putih
    • Minyak untuk menggoreng

    Cara-Cara 
    1. Buangkan kulit dan tulang ikan. Potong menjadi ketulan kecil. 
    2. Perasakan ikan dengan garam, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih. Perap sekejap.
    3. Ambil kepingan ikan dan saluti dengan tepung jagung. Celup ikan ke dalam telur kemudian saluti dengan bread crumbs.
    4. Goreng ikan di dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak kekuningan.
    5. Angkat dan hidang bersama mayonis atau sos kegemaran.

    ** NOTE ~ Anda juga boleh hancurkan isi ikan dan ditambah dengan bahan-bahan lain seperti bawang merah dan bawang putih cincang, sayuran cincang, keju dan lain-lain.




    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>