Tuesday, May 31, 2011

~ Double Chocolate Fudge Brownies Lagiii...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Semalam... langsung tak dapat jenguk dapur nie... Maknanya.. ada ler entri tertangguh lagi.. Huhuuuu... Sebenarnyaaa... Boss kecil tahan i.. Tak bagi i online semalam... Heeheee.. Kena kawal semalaman... Siapa lagi kan... Irfan sayang ler tu.. ^_^.



Petang nie nak pergi kenduri kat rumah jiran.. Jadi awal pagi tadi i sempat ler buat Double Chocolate Fudge Brownies untuk dibawa ke kenduri tu petang nanti.. DCFB nie memang mudah disediakan sebab menggunakan whisk jer.. Kali nie i buat mengikut resipi asal.. Tak ada olahan langsung kali nie.. Yang Entri Lepas tu i olah sedikit sebab buat mengikut bahan yang tersedia kat rumah nie.. ;). Untuk memudahkan lagi dan mengelakkan kekeliruan.. i salin balik resipi asal kat sini yer.. 





:: Resipi oleh ~ Agnes Chang  ( TQ )


Bahan²
250 gm coklat masakan ( dark ) _ dipotong menjadi ketulan kecil
150 gm mentega
180 gm gula perang lembut ( soft brown sugar )
3 biji telur _ dipukul ringan
1 tsp esen vanilla
120 gm tepung serbaguna _ diayak
120 gm coklat putih _ dipotong kecil-kecil
120 gm biji gajus panggang _ dicincang 


Cara²

  1. Cairkan coklat masakan bersama mentega menggunakan double boiler atau masukkan ke dalam microwave ( medium power ) selama 2 minit. Keluarkan dari microwave.. Kacau adunan menggunakan whisk sehingga lembut. 
  2. Kemudian masukkan gula dan gaul sebati.  
  3. Masukkan telur dan tepung.. Gaul sebati. 
  4. Masukkan coklat putih dan biji gajus cincang. Gaul rata menggunakan spatula.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang 28 cm x 18 cm / 11" x 7 " yang telah dialas dengan kertas minyak dan dilengser sedikit mentega. Bakar di dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C selama 30 minit atau sehingga ianya masak.
  6. Sejukkan sebelum dipotong.
  7. Potong mengikut citarasa masing-masing dan taburkan dengan gula aising atau glace icing di atasnya semasa menghidang.




::  Sedap juga dimakan bersama glace icing  ::





Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, May 30, 2011

~ Double Chocolate Fudge Brownies...


Bertemu kembali... Rasanya baik teruskan jer post entri nie.. Kalau tak nanti pasti tertangguh lagi... Esok pun nak pergi kenduri lagi.. Double Chocolate Fudge Brownies nie i buat petang ahad semalam selepas balik dari kenduri aunty... Petang tu memang teringin nak makan DCFB nie... 

Tapi kali nie i olah sedikit resipi dari Agnes Chang nie mengikut bahan yang tersedia kat rumah nie.. Nak keluar beli... malas pula kan.. Hehehe.. Buat ler dengan stock yang ada.. Nie ler hasilnya..



DCFB nie i potong semasa ianya masih suam² gitu... Sebab hari dah nak malam dah.. Nanti ambil gambar pun gelap gitu.. Hehehe.. Nie pun dah tergelap sikit.. Tak per ler kan.. Nak tunggu pagi nie baru nak ambil gambar.. takut plak tak sempat.. Hehhehee.. Esok pagi pun nak buat lagi 1 adunan nak bawa pergi kenduri jiran petangnya.. DCFB nie memang sedap.. ikutkan tekak kami sekeluarga ler yer.. Cuma bagi yang tak suka manis tu.. rasanya boleh jer d kurangkan gulanya tu.. Diana pun tak perna cuba kurangkan gulanya tu.. Lain kali nak juga try.. :)






~ Double Chocolate Fudge Brownies...


:: Resipi oleh ~ Agnes Chang
:: Olahan ~ Sky Blue's Kitchen  ( d dalam tulisan merah )


Bhn²
250 gm coklat masakan ( dark ) _ d potong menjadi ketulan kecil
150 gm mentega
180 gm gula perang / merah lembut
3 biji telur _ d pukul ringan
1 tsp esen vanilla
120 gm tepung serbaguna _ d ayak
120 gm coklat putih _ d potong kecil² ( i guna  220 gm milk choc with hazelnuts )
120 gm biji gajus panggang _ d cincang ( i tak bubuh sebab i gantikan dengan milk choc kat atas tu )


Cara²
  1. Cairkan coklat masakan bersama mentega menggunakan double boiler atau masukkan ke dalam microwave ( medium power ) selama 2 minit. Keluarkan dari microwave.. Kacau adunan menggunakan whisk sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan gula dan gaul sebati. 
  3. Masukkan telur dan tepung.. Gaul sebati. 
  4. Masukkan coklat putih dan biji gajus cincang / milk choc with hazelnuts. Gaul rata  menggunakan spatula.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang 28 cm x 18 cm / 11" x 7 " yang telah d alas dengan kertas minyak dan d lengser sedikit mentega. Bakar d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C selama 30 minit atau sehingga ianya masak.
  6. Sejukkan sebelum d potong.
  7. Potong mengikut citarasa masing² dan taburkan dengan gula aising atau glace icing d atasnya semasa menghidang.


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Satak Oh Satak...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Ermmm.. Nie pula entri tertangguh gitu... Dah lama licin satak nie.. Kat sana panggil apa ek satak nie? Kami sekeluarga memang suka makan satak nie.. Tapi yang tak selesanya tiap kali hubby beli satak nie kaaan.. Hubby mesti beli banyak gitu.. uwaaaa... kena masak 2 atau 3 jenis .. Kalau x.. bosan tu makan menu yang sama jer 32 ekor.. Nasib baik cuma 32 ekor kali nie.. kekadang tu lebih 40 ekor.. 




Ermmm... Kalau Diana ler kan.. lebih suka makan satak yang d rebus cicah ngan sambal kicap ngan limau cili padi... Sedaaap!!! heheheh... Jumaat lepas.. hubby beli 32 ekor satak... Memang besar² kesemua satak tu... Isinya pun banyak.. Memang puas makan.. :). Diana masak Kari dan Satak Masak Sos Cili Thai.. Cuma kali nie ada sedikit olahan kat resipi nie.. Selebihnya makan yang berebus tu jer... Mari tengok resipinya..

~ Satak Masak Sos Cili Thai...


Bhn²
15 ekor satak yang telah d rebus _ d belah sedikit d hujung ekor dan kepalanya / boleh juga d belah 2
1 1/2 botol sos cili thai Kimball
1/2 botol besar sos cili maggi
1/4 cawan air limau kasturi
15 ulas bawang merah _ d cincang
10 ulas bawang putih _ d cincang
2 inci halia _ d cincang
1 biji cili merah _ d cincang
1 tbsp kicap cair
Garam secukup rasa
Gula jika perlu 
Air secukup kegunaan
Minyak untuk menumis


Cara²
  1. Panaskan minyak d dalam kuali.. Masukkan bahan² yang d cincang dan tumis sehingga terbit aromanya.
  2. Kemudian masukkan kesemua lebihan bahan² kecuali satak rebus. 
  3. Setelah mendidih bolehlah d masukkan satak dan gaul rata.
  4. Sesuaikan rasa dan angkat.
  5. Hidang.

❀  ❀  




Selain tu... i masak juga Kari Satak.. Yang nie memang i yang suka makan selain makan yang rebus tu... Hehhee.. I suka sangat yang d masak kari nie.. Tapi hubby dan anak² suka yang masak cili thai tu.. Selera masing² kan .. :) Jom tengok pula resipi Satak Masak Kari nie..

~ Kari Satak...

Bhn²
10 ekor satak yang d rebus _ d belah sedikit d hujung ekor dan kepalanya / boleh juga d belah 2
6 tbsp serbuk kari daging Baba's ( boleh guna yang kari untuk makanan laut yer ) + sedikit air panas
3 keping asam keping ( mengikut citarasa masing² )
3 batang serai _ d titik
3 tangkai daun kari
1 tsp jintan manis
1 tsp perencah pati ikan bilis
1 tbsp kicap cair
Minyak untuk menumis
Santan dan air secukupnya

Bhn² Tumbuk
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia 
Kunyit hidup sebesar ibu jari 
Segenggam udang kering _ d rendam dlm air panas dan toskan

Cara²
  1. Panaskan minyak... tumis bhn² tumbuk dan jintan manis.. Tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan serai dan 2 tangkai daun kari.. Tumis seketika lagi.
  3. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari dan sedikit gula. Tumis sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan air dan santan secukup keperluan.. Bubuh kicap cair, perencah pati ikan bilis dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan satak dan 1 tangkai daun kari... biarkan kuahnya mendidih.
  6. Tutupkan api dan hidang dengan nasi putih panas.
::  Masa tu masak juga sayur labu nie... ::


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Selamat Bercuti...


Assalamualaikum dan Selamat bercuti kepada yang berada kat W.P.Labuan dan Sabah... ( Ermm.. Kat tempat lain tak cuti kan? Tapi kalau bercuti gak.. Selamat Bercuti yer.. :D ).. Kat Sabah pasti ramai yang berada kat tempat tapak Pesta Kaamatan berlangsung kan... Pasti seronok.. Mama.. Abah dan Adik serta anak² buah Diana sekarang nie pun berada kat sana.. Cuma kami sekeluarga jer tak pergi.. Huhuuu... Hubby tak cuti... Jadi kami dok Labuan jer ler .. :). Kepada Alice ( Biras i ) dan keluarga.. serta kepada Kekawan yang menyambut Kaamatan... Selamat Menyambut Pesta Kaamatan yer.. :).

::  Cuci mata dulu yer... nanti i update resipi DCFB nie... hehehe  ::

** Update ~ Resipinya Klik kat  →  SINI 

Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, May 28, 2011

~ Muffin Yogurt...


Assalamualaikum dan Selamat petang semua... Petang nie tak ke mana² ker? Ermmm... I pula memang malas nak keluar petang nie... I tengok cuaca kat luar tu mendung jer tapi terasa panas dan bahang... Rasanya elok dok kat rumah jer kan ketika cuaca macam nie.. Tambahan lagi sekarang nie musim batuk demam...  D tambah lagi cuaca macam nie... Aduh!! ( Opss!! Mengeluh plak kan.. Tak baik tuuu.. Hehehehe ^_^ ). 



Pagi tadi i buat Muffin Yogurt yang d ambil resipinya dari dapur Izah.. Muffin nie memang sedap sesangat.. I dan anak² pun macam selera Izah nampak gayanya... Memang suka muffin yang macam nie... Sedap makan yang kat atas tu.. Rangup² gitu... Memang Terbaik bak kata Izah.. kan Izah kaaan... ;). Memang berbaloi mencuba muffin nie tau... Tadi i buat 3 adunan resipi kat bawah nie... Nak bawa pergi rumah aunty sikit.. ;). Untuk Izah akak sayang... Izinkan akak c&p resipinya dari dapur Izah yer... Terima kasih Izah ❤.


~ Muffin Yogurt...


:: Resipi Oleh ~ pReCiouS MoMentS
:: Sumber n Diana c&p dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )


Menghasilkan 10 biji muffin


Bhn²
120 gm tepung
70 gm gula kastor
1 tsp baking soda
1/4 tsp garam
150 gm plain yoghurt @ yogurt berperisa
1 biji telur
50 gm minyak sayuran
1 tsp vanilla essence

Filling pilihan mengikut selera masing²
coklat chip, kismis, oreo, filling coklat, blueberry, strawberry


Caranya
  1. Panaskan oven ke 180°C.
  2. Campurkan sebati semua bahan kering dalam mangkuk besar. Ketepikan.
  3. Sebatikan pula semua bahan basah kecuali filling.
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau perlahan-lahan. Masukkan coklat chip atau pilihan masing². Kacau perlahan sekadar bahan bersatu. Jangan overbeat  nanti muffin keras.
  5. Ceduk ke dalam muffin cup 1/2 ke 3/4  penuh. Bakar selama 20 - 25 minit bergantung pada oven masing².




~ Nota: Jika mahu intikan muffin dengan filling kesukaan, cedukkan setengah adunan, masukkan filling dan tutup semula dengan adunan muffin 3/4 penuh cup. Muffin jenis ni , masa menggaulkan bahan² tu pun, adunan dah menggebu sebab yogurt ngan soda tu bersatu. Jadi jangan terlebih gaul untuk mengekalkan kelembutan dan kegebuan muffin.





Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, May 27, 2011

~ Chocolate - Bottom Banana Squares..


Seperti yang i maklumkan dalam entri sebelum nie.. I ada buat Chocolate - Bottom Banana Squares.. Pagi nie baru dapat potong dan ambil gambar.. I nampak resipi nie kat blog Nasi Lemak Lover.. Masa tu tengok bersama Irfan.. Memang Irfan tergoda tengoknya.. Hehehhe.. Tu yang terus buat tu semalam... :).



Ifran memang menanti² masa nak bubuh chocolate chips tu... Irfan ler yang taburkan semuanya tu... hehehe.. I kata dah cukup dah.. tapiii Irfan kata tak nak.. Nak tabur lebih juga.. :D. Tengok ler tuu.. Habis penuh permukaan kek tu.. heheheh... Semalam lepas jer masak kek nie.. Irfan tak sabar nak suruh i potong.. I potong ler tuk dia semasa masih panas².. Ermm.. Terus Irfan kata " mmmm.. sedaaap!! "... Suka ler dia tu kan.. 


Tapi bahagian yang paling Irfan suka makan kat bawah tu.. yang d campur dengan serbuk koko tu... yang tu dulu habis dia makan.. Ingatkan dia nak habiskan bahagian yang ada chocolate chips tu.. Sebab kan dia juga yang beria² nak bubuh lebih.. Akhirnya mummy dia ler yang habiskan bahagian tu.. Hahahaa.. Irfan²... :). Tapi kek nie memang sedap ler... Terima kasih kat empunya resipi nie kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie yer... Dan izinkan Diana pula kongsikannya kat dapur Diana yer.. Tq! :)




~ Chocolate-Bottom Banana Squares..
:: Diana c&p dari blog ~ Nasi Lemak Lover ( TQ )

Ingredients: 
125g butter, softened
120g sugar

1 egg (lightly beaten)
1 tsp vanilla / Rum
220g ripe bananas (mashed) 

180g cake flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt

2tbsp cocoa powder
1/2 cup chocolate chips

Method

  1. Line the base of a 8” square baking pan (removable base) with baking paper.
  2. Sieve flour, baking soda and baking powder, add in salt and set aside.
  3. In mixing bowl, cream butter and sugar till light and fluffy. 
  4. Drizzle in the eggs, vanilla / Rum and mashed bananas, beating thoroughly.
  5. Add in flour mixture and mix it well.
  6. Divide the batter into half. Add the cocoa powder to one portion of the batter. Spread cocoa batter in the baking pan then followed by another half of plain batter. Smooth the top.
  7. Sprinkle top with chocolate chips.
  8. Bake at pre-heated oven at 180°c for 30 mins or test batter done with a toothpick or fork.
  9. Cool and cut into squares to serve.

Baca Selanjutnya / Read More...

~ Resipi Campak² Lagi :D...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...  Maaf sangat biarkan dapur nie tiada penghuninya seharian .. malah semalaman gitu.. Huhuuu... Sebenarnya awal pagi lagi semalam i dah keluar rumah.. Balik rumah pula dalam pukul 3 petang.. Terus sediakan menu makan malam kami.. Sambung lagi lepas tu buat Chocolate-Bottom Banana Square... Memang tersangat ler penatnya semalam.. Tak sempat nak update apa².. Huhuuu.. Maaf sesangat. Semalam pun cuma sempat masak yang senang² jer.. main campak² gitu... Salah satu menu kami semalam atas permintaan hubby.. Bendi Goreng Belacan.. Belacan? Lagi? Hehehhee.. Tak per ler kan.. Hiihiii... I masak jer mengikut permintaan.. ^_^




Bhn²
Kacang bendi _ d cuci terlebih dahulu kemudian d potong menyerong
Udang kering _ d rendam, d toskan dan d tumbuk ( dulu lupa bagitau.. i rendam dalam air panas yer )
Ikan bilis halus 
Cili merah _ 1/2 d tumbuk dan 1/2 d hiris 
Sedikit belacan _ d tumbuk
Bawang merah
Bawang putih
Kicap cair ( i guna Loon Kee brand )
Garam
Gula
Minyak


Cara²
  1. Panaskan minyak.. Goreng ikan bilis sehingga garing.. Angkat ikan bilis dan ketepikan.
  2. D dalam kuali yang sama.. Masukkan bhn² yang d tumbuk dan sedikit gula. Tumis sehingga sedikit garing.
  3. Kemudian masukkan bendi dan gaul rata. 
  4. Setelah bendi layu.. masukkan garam, kicap cair, cili merah dan ikan bilis goreng. Gaul rata dan angkat.
  5. Sedia untuk d hidang


Ada juga Sup Wantan Dan Bebola Campuran... Alaaa... yang ready made jer pun.. Hehhehee... Tak sempat nak buat sendiri.. Cara memasaknya sama jer macam Sup Ayam tu... Klik   SINI  untuk resipinya yer.. Tukarkan jer ayam tu dengan wantan dan bebola campuran ready made tu.. Tapi tak perlu ler bubuh ubi kentang yer.. :). Selamat Mencuba...


Baca Selanjutnya / Read More...

Wednesday, May 25, 2011

~ Taugeh Goreng Belacan...

**  Update ~ Mama kata kan.. kaan.. hehhee.. Mama tak bubuh sos tiram.. mama diana cuma bubuh kicap cair sikit kalau masak Taugeh Goreng Belacan nie.. ^_^  


Nie pula Taugeh Goreng Belacan... Pasti semua orang tau cara memasaknya kan... Tapi bagi Diana.. setakat nie hanya Taugeh Goreng Belacan yang d masak oleh mama Diana yang menjadi idaman hati Diana.. Rasanya adik² Diana pun sama.. kan kan kaan.. ;). Masakan mama yang terbaik bagi kami.. Kali nie Diana masak taugeh goreng belacan sendiri.. pasti masih terasa kekurangannya... Masih juga tak sama macam yang mama masak tu.. Huhuuu... Biasanya memang Diana nak mama juga yang memasaknya.. Tapi kali nie biar ler masak sendiri.. Hentam jer ler.. Janji boleh d makan.. hehehe.. Nie pula cara Diana memasaknya yer.. 


Bhn²
275 gm taugeh
2 keping tauhu goreng _ d potong kecil
1 biji cili merah _ 1/2 biji d hiris bulat & 1/2 lagi d tumbuk
2 ulas bawang merah - d tumbuk
1 ulas bawang putih _ d tumbuk
Sedikit belacan _ d tumbuk
Segenggam udang kering _ d rendam, d toskan dan d tumbuk
1 tbsp cili kisar ( boleh ganti dengan cili padi atau serbuk cili tapi jangan ler bubuh sampai 1 tbsp yer.. hehehe )
Sedikit sos tiram _ ( tak bubuh pun tak apa )
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak.. Tumis bhn² yang d tumbuk bersama cili kisar sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan tauhu goreng dan gaul rata. Goreng seketika.
  3. Masukkan sos tiram, taugeh, cili merah dan garam secukup rasa. Gaul rata dan biarkan seketika.
  4. Tutupkan api dan hidang.
::  Nak juga yang mama masak tu... Rinduuu... hehehe  ::


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Ayam Kicap Berempah Harum...


Assalamualaikum dan Salam Sayang darlings semua... Diana nak minta maaf kerana lambat balas komen dan hari nie tak dapat BW.. Huhuuu... Hanya sempat jenguk dapur nie dan ber fb dari hp jer pagi tadi sekejap.. Maaf sesangat tau.. Jap lagi i balas yer semua komen tu.. terima kasih kerana sudi singgah kat dapur Diana nie... Ermm.. untuk menu makan malam kami hari nie i masak nasi ayam segera gitu.. Hehehee.. Kejar masa gitu.. Guna yang segera pun sedap kan.. I guna Ikan Brand tu :). Lepas tu i masak Ayam Kicap Berempah Harum resipi Akak Dayang Jack... Dulu pernah tergoda kat dapur Akak UmmiAkak MadihaaIzahMas dan ramai lagi yang pernah cuba resipi nie kan.. Maaf sekiranya Diana tertinggal nama² yang lain yer.. Ayam Kicap Berempah Harum nie memang sedap.. Terima Kasih kepada Akak Dayang kerana berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana berkongsi resipi nie kat sini pula yer akak.. Terima Kasih! ;). Dan Diana c&p dari dapur Akak Ummi.. Izinkan Diana yer akak.. Terima kasih akak :)


~ Ayam Kicap Berempah Harum...
:: Resipi oleh ~ Akak Dayang Jack @ DapurKu SaYang
:: Sumber ~ Akak Ummi @ Home Sweet HomeAkak Madihaa @ Dari Dapur MaDiHaAIzah @ Izah Muffin LoverMas @ Duniaku

Bahan:-

  • 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos lada hitam - optional
  • 1 sudu makan cili giling
  • 1 sk lada hitam (ditumbuk halus)
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk ketumbar (*akak tambah ni) _ Diana pun tambah nie
  • Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
  • hirisan daun sup secukupnya
  • sedikit garam
  • Diana tambah _ hirisan bawang besar dan tomato ( Nie kalau tak bubuh pasti ada orang kat rumah Diana yang tanya nie.. hehehe )
Bahan-bahan Kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai (*akak guna 2 btg) _ Diana pun bubuh 2 batang
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-Cara Memasak:
  1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. Barulah dimasukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih.
  3. Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar, sos lada hitam, kicap manis, garam dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna. ( boleh tambah kicap, air dsbnya mengikut citarasa sendiri)
  4. Hidangkan panas-panas setelah masak.

Baca Selanjutnya / Read More...