Nasi Komok ni memang dah ramai yang mencubanya kan. Tertarik dengan resipi ni, Diana masak untuk seisi keluarga tempoh hari. Sedap dan terima kasih kepada tuan empunya resipi dan semua yang telah mengetengahkan resipi yang sedaaap ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya. Ada sedikit bahan yang Diana tambah.. Halal yer.. Terima kasih..
:: Resipi Asal ~ Azian @ Azian Collections ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction, Along @ HomeKreation, Tun @ Life is a constant battle, HaSue @ I Love My Life, Anna @ Anna Qawina, Siti Aisya @ Aisya Khuzaimah dan semua yang pernah mengetengahkannya ( TQ )
NASI KOMOK ( KHAO MOK GAI )
NASI KOMOK ( KHAO MOK GAI )
Bahan-Bahan Rempah Komok
- 2 tsp serbuk kari ayam / daging _ ( Diana guna rempah daging Baba's )
- 1 tsp serbuk kunyit
- 1 tsp serbuk ketumbar
- 1/2 tsp serbuk jintan putih
- 1/2 tsp serbuk jintan manis
- 1/2 tsp serbuk kayu manis
- 1 tsp garam
- 1 tbsp gula
Bahan-Bahan
- 5 cawan beras basmathi
- 4 sudu minyak sapi _ ( Diana guna 4 tbsp minyak zaitun )
- 4 - 5 ulas bawang merah*
- 1 Inci halia*
- 4 Ulas bawang putih*
- 3 batang akar ketumbar
- 2 - 3 sudu rempah komok _ ( Rujuk bahan Rempah Komok di atas. Diana bubuh kesemuanya )
- 200 ml susu cair
- 1 ekor ayam
- 8 cawan air
- Garam secukup rasa
- Rempah penumis ~ 1 batang kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 biji pelaga, 4 biji bunga cengkih
- Bawang goreng
Bahan-Bahan yang Diana Tambah
1 kiub pati ayam Maggi
Biji gajus goreng
Kismis
( Hiris benda bertanda* )
Cara -Cara
- Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja )
- Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
- Hiris nipis bahan bertanda *
- Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi / minyak zaitun hingga naik bau.
- Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
- Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
- Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit ( Diana lumur ayam dengan serbuk cili, halia tumbuk, garam, sedikit asam jawa, sos manis ABC dan tepung jagung ). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
- Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
- Masukkan kuah ke dalam periuk nasi dan masukkan susu. Biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.
- ** Cara Diana pula ~ Masukkan beras ke dalam periuk nasi elektrik. Kemudian masukkan 6 cawan kuah, susu cair, garam secukup rasa serta kuib ayam. Gaul rata dan masak seperti biasa. Setelah petunjuk masa kat periuk nasi menunjukkan 4 minit lagi nasi hendak masak, masukkan biji gajus goreng dan kismis. Tutup penutup periuk semula dan biarkan nasi masak. Setelah nasi masak, biarkan seketika sebelum digemburkan. Sedia untuk dihidang.
Bahan-Bahan Sos Cili
- 1 Cawan air kuah nasi komok* _ ( sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan )
- 6 biji cili merah*
- Segenggam cili padi*_ ( Ayu tambah )
- 4 ulas bawang merah_ ( Ayu tambah )
- 2 Ulas bawang putih*
- 4 tangkai daun ketumbar*
- Gula, garam ,cuka _ secukup rasa
Cara-Cara
- Kisar semua bahan bertanda *.
- Masak hingga agak pekat.
- Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
- Hidang bersama nasi komok.