Thursday, March 12, 2015

~ Resipi Cream Cracker Chocolate Layered Cheesecake | Tiramisu Cheesekut...

Sheery Dream Cakes | 4:20 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kek coklat jika digabungkan bersama cream cheese dan chocolate ganache, sememangnya satu gabungan yang sesuai. Kali ini Diana ingin kongsikan resipi kek coklat yang digabungkan bersama biskut cream cracker dan dilapis pula dengan cream cheese frosting berserta curahan chocolate ganache. Alhamdulillah seisi keluarga suka makan kek ini.

Baiklah, apa kata kita semak bahan-bahan dan cara menyediakan kek ini.

:: Olahan : skybluemelleymey

CREAM CRACKER CHOCOLATE LAYERED CHEESECAKE

Bahan-Bahan
  • Kek coklat _ Resipi Kek Coklat klik DI SINI
  • Cream cheese frosting secukup kegunaan _ Resipinya boleh rujuk di bawah 
  • Chocolate ganache _ Resipinya rujuk DI SINI ( untuk kali ni Diana bubuh sedikit garam di dalam resipi ni )
  • Cream crackers Hup Seng secukup kegunaan
  • Susu segar suam secukupnya

Cara Melapis
  1. Sediakan bekas / loyang yang dialaskan dengan plastik / baking paper.
  2. Letakkan kek coklat di dalamnya.
  3. Kemudian sapukan atau paipkan adunan cream cheese di atas kek coklat tadi.
  4. Celup cream crackers ke dalam susu segar suam ( celup sekejap sahaja, jangan sampai lembik ) dan susun di atas kek coklat.
  5. Sapukan atau paipkan adunan cream cheese sekali lagi di atasnya.
  6. Curahkan chocolate ganache di atasnya.
  7. Kemudian sapukan atau paipkan adunan cream cheese di atasnya.
  8. Setelah itu celup cream crackers ke dalam susu segar suam ( celup sekejap sahaja,jangan sampai lembik ) dan susun di atasnya.
  9.  Ulang langkah ini sehingga habis.
  10. Akhiri dengan lapisan chocolate ganache.
  11. Simpan di dalam peti sejuk semalaman sebelum di potong.
** NOTE :~
Jika anda ingin membuat Tiramisu Cheesekut, anda boleh gantikan susu segar suam dengan air nescafe suam ya.

CREAM CHEESE FROSTING

Bahan-Bahan
  • 500 gm cream cheese 
  • 88 gm gm unsalted butter 
  • 1 tin ( 500 gm ) susu pekat manis

Cara-Cara
  • Pukul cream cheese bersama unsalted butter sehingga rata. 
  • Kemudian masukkan susu pekat manis dan pukul lagi sehingga kembang dan sebati.
  • Sedia untuk digunakan.

Resipi asal Diana ikut dari blog Nina Mirza sebenarnya. Nama dessert ni Tiramisu Cheesekut. Untuk resipi asal Diana salin resipinya di bawah ya. Terima kasih buat Nina dan izinkan akak kongsikannya di sini ya.

CHEESEKUT TIRAMISU style NINA
Resipi Oleh Nina Mirza 

Bahan-Bahan

  • 1 bungkus atau lebih biskut lemak. Apa jenama pun tak kisah 
  • 250gm cheese cream ( Philadelpia/Tartura )
  • ½ tin susu pekat manis
  • ½ paket oreo hancur – beli kat bakery
  • Chocolate cream atau nutella secukupnya
  • Choc moist cake untuk base – kalau tak der just abaikan aje
  • Serbuk coklat untuk hiasan

Cara Penyediannya
  1. Mula-mula sediakan cream cheese. Masukkan cream cheese dalam mixer bowl dan pukul hingga kembang. Kemudian masukkan sikit susu pekat manis dan pukul lagi hingga kembang dan sebati rata. Ketepikan. 
  2. Ok sekarang dah siap cream cheese. Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik – nanti senang nak keluarkan.
  3. Sediakan air nescafe suam. 
  4. Ok dah siap, Kita mulakan proses melapis. Choc moist cake dipotong dan susun dalam bekas plastik tadi sebagai base. Kalau tak der, abaikan saje step ini.
  5. Lepas tu, ambil sekeping biskut dan celup dalam air nescafe tadi terus kat atas choc moist cake tadi...( Celup 1 saat saja )
  6. Selepas dah susun, sapukan adunan cheese di atasnya dan ratakan.
  7. Kemudian taburkan rata-rata oreo hancur kat atas lapisan cheese tadi. Letak banyak-banyak lagi sedap!
  8. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.
  9. Kali ni Nina sapukan lapisan dengan cream chocolate pula. Kalau tak der boleh digantikan dengan nutella pun ok. Dan kalau tak der nutella, abaikan aje. Ulang proses melapis hingga habis dan biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Last sekali Nina taburkan rata serbuk coklat sebagai penutup. Nak senang dan cantik guna penapis. Ayak serbuk coklat kat atas tu.
  11. Tekan-tekan sikit permukaan tu. Simpan dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dipotong.

::  Letak dalam bekas macam ni lebih senang nak makan  ::

BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, March 10, 2015

~ Victoria Sandwich Cake...

Sheery Dream Cakes | 1:11 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum da Salam Sejahtera...

Victoria Sandwich cake merupakan kek yang sangat mudah hendak disediakan dan kek ini sedap di tekak kami. Gabungan sempurna Vanilla Cheese Cream bersama Strawberry filling ini membuatkan setiap gigitan kek ini sangat sedap. 

Resipi untuk Victoria Sandwich Cake ini Diana ikut dari blog Akak Azlita Masam Manis. Terima kasih buat Akak Ita dan kepada pemilik asal resipi ini juga kepada semua yang mengetengahkan resipi ini ya. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini. 


:: Sumber Dari ~ Akak Azlita @ Masam Manis  ( TQ )

VICTORIA SANDWICH CAKE

CLASSIC STRAWBERRY JAM ~ CANADIAN STYLE
By : Evelyn / Athen
Source : Food.com
Adapted from : Cooking With Rosie


Bahan-Bahan
  • 250 gm strawberries ~ buang tampoknya dan cuci bersih
  • 70 gm gula
  • 40 ml jus lemon
  • 12 gm butter tanpa garam

Cara-Cara
  1. Dalam periuk kecil, masukkan strawberries dan panaskan atas dapur dengan api yang perlahan.
  2. Dengan menggunakan alat melenyek kentang ( potato masher) lenyek-lenyekan tapi jangan sampai lumat.
  3. Tambahkan gula dan masak lagi lebih kurang 2 minit
  4. Tambahkan butter dan masak semula sambil di kacau hingga adunan sedikit pekat.
  5. Matikan api dan buang buih-buih di atasnya
  6. Masukkan dalam botol kaca yang tahan panas dan telah direbus untuk menyah bakteria
  7. Tutup rapat dan rebus kan semula dalam air mendidih selama 15 minit ( botol tenggelam)
  8. Keluarkan dari tempat rebusan
  9. Sejukkan dan simpan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.

Bahan-Bahan Kek
  • 220 gm tepung kek
  • 30 gm tepung jagung
  • Secubit garam
Bahan-bahan di atas perlu di ayak sebanyak 3 kali
  • 250 gm gula castor
  • 250 gm butter tanpa garam
  • 2 sudu besar golden syrup
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 5 biji telur

Cara-Cara
  1. Satukan gula, butter dan golden syrup dalam bekas pemutar dan putar hingga adunan kembang dan gebu.
  2. Jangan lupa untuk scrap tepi mangkuk pemutar supaya adunan di pukul rata
  3. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik sambil di putar perlahan.
  4. Tambahkan esen vanilla dan terus putar hingga sekata.
  5. Tambahkan tepung yang telah di ayak.
  6. Kaup balik dengan spatula hingga rata.
  7. Tuangkan adunan dalam loyang 8 inc yang telah di sapukan butter dan di lapik dengan kertas pembakar.
  8. Bahagikan adunan sama banyak dalam 2 loyang
  9. Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160C
  10. Bakar kek selama 25 - 30 minit.
  11. Jangan terlebih masa nanti ia keras. 

Sementara menunggu kek kita masak sediakan krimnya pula jika anda sukakan kek yang berkrim. Kalau tak suka krim boleh terus sapukan jam atas kek.

Vanilla Cheese Krim
Resepi Oleh :  Rima


Bahan-Bahan
  • 1 1/2 cawan Heavy Whipping Cream ~ ita guna non Dairy Whipping Cream
  • 56 gm cream cheese
  • 2 sudu besar lemon paste

Cara-Cara
  1. Putarkan cream cheese dan lemon paste hingga lembut.
  2. Dalam bekas pemutar lain putarkan Whipping Cream hingga kental.
  3. Satukan cream cheese dan cream putar dan kaup balik rata. Masukkan dalam piping bag.
  4. Kek yang dah sejuk kita potong bahagian atasnya yang keras.
  5. Letakkan satu keping kek atas lapik kek. Paipkan cream di atasnya.
  6. Kemudian letakkan jam strawberry tadi.
  7. Tutup dengan satu keping kek lagi. Ulang proses yang sama.
  8. Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan berries yang segar.
  9. Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, February 11, 2015

~ Spaghetti & Meatballs Recipe...

Sheery Dream Cakes | 9:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Apa khabar semua? Doa dan harapan saya moga anda semua sentiasa sihat sejahtera hendaknya selalu… Sekarang ini musim demam, batuk dan selsema di sini… Kepada yang kurang sihat tu moga cepat sembuh ya… Minum air kosong yang mencukupi tau… Rajin-rajin minum ubat ya…

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama resipi meatballs.. Jika ingin mencubanya bolehlah singgah di blog The Kitchn ya… 

Apa-apa pun jom kita cuci mata lagi dengan beberapa gambar di bawah...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 5, 2015

~ Nutella & Strawberry Jam Red Velvet Bites Recipe...

Sheery Dream Cakes | 12:00 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama Nutella & Strawberry Jam Red Velvet Bites ni ya. Apa khabar semua pengunjung blog ini? Doa dan harapan Diana, moga semuanya sihat sejahtera hendaknya.

Seperti biasa, resipi kek red velvet ini sememangnya menggunakan resipi yang biasa Diana guna selam ini. Resipi Red Velvet Cupcake dan kita bakar dalam loyang ya. Untuk memudahkan lagi, Diana salin semuala di entri ini ya. Jom semak resipinya.


:: Resipi Oleh ~ Sugar & Snapshots  ( TQ ) 

RED VELVET CUPCAKE  
Yield : about 24 cupcakes

Ingredients
  • 2 cups cake flour ( sifted )
  • 1/2 cup all purpose flour
  • 3 tbsp red alkalized cocoa powder _ Diana guna serbuk koko biasa
  • 1 tsp salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups vegetable oil
  • 2 large eggs plus one egg yolk ( room temp )
  • 3 drops of red gel-paste food coloring
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup buttermilk
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 2 tsp cider vinegar _ Diana guna white vinegar

Instructions
  1. Preheat the oven to 350°F. Prepare your cupcake tins with your favorite cupcake wrappers.
  2. Sift your flours, cocoa and salt together into bowl or onto some parchment paper and set aside.
  3. With your stand mixer or electric hand-mixer on medium-high, whist the oil and sugar on medium-high speed until they are well combined. 
  4. Add your eggs one at a time to the mixer until each one is mixed in well. Stop and scrape down the sides of the mixing bowl to make sure it's all consistent.
  5. When all of your eggs are in and thoroughly incorporated add your three drops of gel-paste food coloring and the vanilla extract. ( I don't really like to add a lot of coloring and the red alkalized powder does a great job of making these a nice natural looking red but you can add more color as you need to your taste, especially if you're using plain dutch cocoa powder ).
  6. Turn your mixer down to low and carefully add a third of the flour/ cocoa/ salt mix. Add half of the buttermilk and whisk together until just combined.
  7. Add in another third of the flour and combine, then the rest of the buttermilk ( whisking until just combined again ) and then the rest of the flour. Whisk until the last of the flour is just incorporated.
  8. In a small bowl or cup whisk the vinegar and baking soda together ( remember, it will foam up so make sure your container isn't too small ). Add this to the batter and mix on medium speed for about 10 - 12 seconds until it's incorporated.
  9. Fill each muffin cup three-fourths full with batter.
  10. Bake for 20 minutes or so, rotating the pan halfway through to ensure even baking.
  11. When a toothpick in the center comes out clean they're done. Don't over-bake!.
  12. Let them cool completely before frosting ( but it's okay if you want to eat one warm. They're really yummy! )

Untuk frosting, Diana guna Cream Cheese Frosting dari Martha Stewart.

~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.

Cara Melapis Kek
  1. Potong kek yang telah sejuk sepenuhnya kepada kepingan kecil.
  2. Ambil sekeping kek dan paipkan cream cheese frosting serta nutella di atasnya.
  3. Kemudian lapiskan dengan sekeping kek dan paipkan lagi di atasnya dengan nutella dan cream cheese frosting. Hias mengikut kreativiti masing-masing.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 21, 2015

~ Resipi Mee Sup Laksa...

Sheery Dream Cakes | 7:19 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Bersiaran bersama Mee Sup Laksa.. Sangat enak dinikmati bersama Sambal Kicap.. Semangkuk habis pasti nak tambah lagi.. Terima kasih buat Che Mat Gebu kerana sudi kongsikan resipinya.. 


Untuk resipinya anda boleh rujuk di Dapur Tanpa Sempadan.. Rujuk di SINI  ATAU  di SINI
Untuk sambal kicap pula boleh rujuk di SINI.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 16, 2015

~ Snow Cheese Cupcake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:06 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama Snow Cheese Cupcake.. Cupcake yang menjadi kegemaran anak-anak.. Alhamdulillah sedap.. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan kepada yang sudi mengetengahkan resipi ni..

Dulu pernah Diana kongsikannya di sini resipi Snow Cheesecake.. Masih mengekalkan resipi yang sama juga untuk cupcake ini ya.. 



:: Resipi Oleh ~ Sheery mz @ MyR  ( TQ )
:: Sumber & cnp Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 6 biji telur ayam _ ( buang 2 putihnya )
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong ( blue key superfine boleh juga ) - akak guna self raising flour ( Diana pun guna self raising flour )
  • 60 gram tepung jagung _ ( maizena )
  • 50 gram air sejuk _ ( dari peti ais )
  • 1 sudu teh baking powder _ tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega _ ( dicairkan )
  • izah tambah esen vanilla _ Diana pun tambah esen vanilla



Untuk Krim
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis _ izah letak sekadar manis pada selera ( Diana buah seperti izah )

** ( satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul )



Untuk Topping

  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 


 ** Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.



Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
  2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.
  3. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  4. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
  5. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150°C. ( * izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath ).
  6. ** Diana pula bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bakar menggunakan api atas dan bawah.
  7. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. ( * izah potong kek  menggunakan benang ).
  8. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  9. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  10. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  11. Masukkan dalam peti ais dalam 1 - 2 jam. Lepas tu baru potong.

:: Note ~
Untuk versi cupcake ini, anda perlu sediakan cawan kertas kek secukupnya dan sudukan 3/4 penuh ke dalamnya. Kemudian bakar di dalam oven sehingga cupcake masak. Lapis atau picitkan krim keju di atas cupcake dan taburkan dengan parutan keju cheddar.








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, January 12, 2015

~ Resipi Popia Basah...

Sheery Dream Cakes | 7:59 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Hari ini kita bersiaran dengan resipi Popia Basah.. Salah satu kuih kegemaran Diana.. Sebelum ini tidak pernah membuat popia basah ini sendiri.. Hanya beli jika teringin hendak menikmatinya.

Semalam mencuba juga buat sendiri popia basah ini.. Terima kasih buat buat tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi ini. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. Terima kasih.



:: Resipi Oleh ~  Umie@MyResipi  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Akak Azlita @ Masam Manis  ( TQ )


POPIA BASAH


Bahan-Bahan Untuk Kulit Popia

  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 biji putih telur 
  • 3/4 cawan air 
  • 2 sudu makan cuka 
  • secubit garam


Cara-Cara
  • Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan. 
  • Gaulkan ( macam buat cokodo ) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2 jam. 
  • Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper.  
  • Buat dari arah jam. 
  • Mulakan dari tepi dulu. 
  • Kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan. 
  • Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar.
  • Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan.
  • Boleh disusun berlapis-lapis ia tak melekat.

NOTE ~ Cara-cara untuk buat kulit popia boleh rujuk di My Resepi .


Bahan untuk inti
  • 1/2 biji kobis - diricik halus _ Diana tukar kepada kacang panjang + sengkuang
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus 
  • 1 biji sederhana bawang besar 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 sudu makan udang kering 
  • Garam secukupnya 
  • Minyak untuk menumis 

Cara-Cara
  • Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
  • Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi.
  • Kemudian tambahkan sos tiram  dan secubit garam.
  • Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan untuk sambal
  • 15 tangkai cili kering 
  • 1 biji bawang besar 
  • 5 ulas bawang putih 
  • 1 sudu besar gula perang - ita guna gula melaka
  • 2 sudu besar kicap manis 
  • Minyak untuk menumis 
  • Garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • Kacang kisar - jika suka 

Cara-Cara

  1. Kisar cili kering, bawang besar dan bawang putih.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing.
  3. Masukkan kicap dan gula perang, garam dan perasa. 


Cara Penyediaan Popia Basah
  1. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal. 
  2. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng .
  3. Lipat macam biasa dan gulung. 
  4. Sedia untuk dimakan
  5. Sebenarnya cara penyediaan popia bergantung pada citarasa.
  6. Jika nak letak sambal dulu pun boleh dan nak curah atas popia kemudian pon boleh.
  7. Ikut selera masing-masing.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 7, 2015

~ Sup Daging...

Sheery Dream Cakes | 8:30 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah.. Bertemu kita di pagi yang indah ini… Syukur kepada Allah di atas segala nikmatNya… Hari ini dapat bersiaran dengan Sup Daging… Cuma tiada resipi dikongsi bersama ya… Kita cuci mata sahaja dengan gambar sup daging ni.. 


Sup daging ini sedap dimakan panas-panas.. Resipinya Diana ikut dari Mini Cookbooks " Chef Wan Meat "_ CHEF WAN'S OXTAIL SOUP. Kepada anda yang sudah memiliki buku masakan ni boleh lah mencubanya. Memang sedap!! 










BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>