Tuesday, January 5, 2016

~ Resipi Sup Ayam Cendawan...

Sheery Dream Cakes | 8:21 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini bersiaran dengan resipi ulang tayang... Diana belajar resipi Sup Ayam Cendawan ni dari Mak Mertua Diana.. Apa kata jom kita semak resipinya..


SUP AYAM CENDAWAN
  
Bahan-Bahan
  • 1 kg ayam _ dibuang kulitnya dan potong kecil
  • 5 keping cendawan shitake kering _ direndam hingga lembut, potong mengikut citarasa dan bersihkan
  • 5 keping cendawan telinga kera _ direndam hingga lembut, potong  dan bersihkan 
  • 3 inci halia muda _ ditumbuk kasar bersama kulitnya
  • 8 ulas bawang merah _ dicincang halus
  • 12 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 2 tbsp minyak bijan
  • 1000 ml air atau secukup kegunaan
  • Sedikit minyak zaitun 

Bahan-Bahan A

  • 1/2 tbsp perencah pati ayam Tumix
  • 2 tbsp kicap pekat Yot Brand
  • 1 tbsp minyak bijan
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Masukkan sedikit minyak zaitun dan 2tbsp minyak bijan. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sehingga garing.
  2. Masukkan ayam dan masak selama 5 minit.
  3. Kemudian masukkan cendawan dan air. Gaul dan renih selama 20 minit di atas api kecil.
  4. Tambahkan bahan-bahan A dan renih lagi sehingga ayam empuk.
  5. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
  6. Makan ketika ianya masih panas dengan nasi putih. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Makaroni Goreng...

Sheery Dream Cakes | 7:52 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah.. Syukur kepadaNya kerana kita diberi peluang dan ruang untuk bertemu kembali di tahun 2016 ini.. Moga semuanya dianugerahkan kesihatan yang baik dan selamat kembali ke sekolah buat anak-anak semua ya... Belajar rajin-rajin dan moga segala urusan pembelajaran anak-anak dipermudahkan.

Baiklah.. hari ini bersiaran dengan resipi Makaroni Goreng.. Resipinya boleh rujuk di bawah ya..


MAKARONI GORENG
  
Bahan-Bahan 
  • 250 gm makaroni _ masak seperti arahan di dalam bungkusan
  • 150 gm daging - dikisar 
  • 100 gm udang yang telah dikupas kulitnya
  • 1/2 batang lobak merah _ potong dadu
  • Segenggam udang kering _ rendam dalam air panas dan ditumbuk kasar
  • 3 biji telur
  • 1 biji bawang besar _ dicincang 
  • 2 biji bawang merah _ dicincang
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 4 tbsp cili kering kisar ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa )
  • 3 tbsp sos tiram
  • 6 tbsp sos cili maggi
  • 1 tsp perencah pati ayam tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak zaitun untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur satu persatu. 
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging kisar. Biar sehingga daging empuk.
  4. Masukkan lobak merah. Gaul dan masak seketika. 
  5. Masukkan udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata.
  6. Masukkan makaroni dan gaul sehingga semua bahan-bahan sebati.
  7. Angkat dan hidang.
  8. Taburkan dengan hirisan daun sup atau daun ketumbar jika suka.

** NOTE ~ Cili kisar / Cili boh yang diana gunakan sememangnya tidak pedas. Jika anda menggunakan cili kisar yang agak pedas, boleh kurangkan sukatannya ya. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, December 24, 2015

~ CHOCOLATE CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING RECIPE...

Sheery Dream Cakes | 10:21 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan bersiaran bersama kek coklat ni. Seperti biasa, Diana akan menggunakan resipi yang menjadi kegemaran keluarga Diana.. Resipinya pernah Diana kongsikannya di sini sebelum ni. Tetapi Diana kongsikannya sekali lagi di sini ya..


:: Resipi Oleh ~  Sweetapolita  ( TQ ) 

SUPER MOIST DARK CHOCOLATE CAKE


Ingredients
  • 2 1/4 cups ( 285 grams ) all-purpose flour
  • 2 1/3 cups ( 470 grams ) superfine sugar
  • 3/4 cup ( 90 grams ) dark Dutch-process cocoa powder ( I use Cacao Barry Extra Brute )
  • 2 1/2 teaspoons ( 12 grams ) baking soda _ ( Diana bubuh 2 tsp )
  • 2 teaspoons ( 10 grams ) baking powder
  • 1 teaspoon ( 8 grams ) salt
  • 1 1/4 cups ( 300 ml ) buttermilk
  • 3/4 cup ( 180 ml ) brewed coffee or espresso
  • 2/3 cup ( 160 ml ) vegetable oil
  • 3 eggs, room temperature
  • 1 tablespoon ( 15 ml ) pure vanilla extract


Instructions
  1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 7-inch round cake pans with nonstick spray and parchment rounds.
  2. In bowl of electric mixer fitted with the whisk attachment, sift all dry ingredients, including sugar. Combine eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla in a measuring cup and beat lightly with a fork.
  3. Add milk mixture to the dry ingredients mix for 1 minute on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer ). Divide batter evenly among prepared pans--each pan should contain about 600 grams of batter.
  4. Bake the first 2 layers for 20 minutes and rotate pans in oven. Continue to bake until toothpick or skewer comes almost clean ( a few crumbs ), about 5 more minutes. Cool on wire racks for 20 minutes. Repeat with remaining layer, and then gently invert onto racks until completely cool.



CREAM CHEESE FROSTING

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


Ingredients

  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( kadang-kadang Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine. 




CHOCOLATE GANACHE

:: Sumber Dari ~ Poires au Chocolat ( TQ )
( Cake recipe adapted from this recipe on the little red house. blog )


For the ganache
  • 125 ml coconut milk
  • 125 gm dark chocolate ( 70% )

Method
  1. Pour the coconut milk into a small saucepan and place over a medium heat. 
  2. Chop the chocolate into small chunks and place into a small bowl. 
  3. When the coconut milk just comes to a boil take off the heat and pour over the chocolate.
  4. Leave for one minute then whisk until smooth. 
  5. Let cool for 10 minutes before pouring over the cake.


:: NOTE ~
Lapis kek coklat ini dan saluti keseluruhan kek dengan cream cheese frosting. Kemudian curahkan chocolate ganache di atasnya. Hias mengikut kreativiti masing-masing.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Kari Ikan...

Sheery Dream Cakes | 9:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Salam Maulidur Rasul 1437H.. Selawat dan Salam buat Nabi Junjungan kita, Muhammad S.A.W, kaum keluarga dan para sahabat baginda. Betapa istimewanya hari ini buat kita umat Islam seluruhnya.

Alhamdulillah bersiaran kembali bersama resipi Kari Ikan hari ini.. Diana kongsikan di sini untuk rujukan sendiri dan ahli keluarga serta kepada sesiapa yang sudi.. Resipinya boleh rujuk di bawah..


KARI IKAN
  
Bahan-Bahan
  • 1.3 kg ikan _ dipotong dan dibersihkan
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • 1 tbsp serbuk kunyit
  • 4 tbsp rempah kari Baba's ( Diana guna serbuk kari daging dan ayam Baba's. Boleh gantikan kepada serbuk kari ikan Baba's jika suka )
  • 2 senduk nasi cili boh
  • Air asam jawa secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Santan dalam kotak secukup kegunaan
  • Garam 
  • Gula
  • Sedikit kicap pekat manis Cap Ayam
  • Minyak masak untuk menumis

Bahan-Bahan Kisar
  • 4 biji cili hijau _ buang bijinya dan hiris kasar
  • 1 biji cili merah _ buang bijinya dan hiris kasar
  • 6 biji bawang merah _ dihiris
  • 5 ulas bawang putih _ dihiris
  • 2 inci halia - dihiris
  • 3 batang serai _ dihiris 

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali. Masukkan bahan-bahan kisar dan cili boh. Tumis sehingga ianya masak dan garing.
  2. Kemudian masukkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih. Tumis lagi hingga wangi.
  3. Masukkan serbuk kari, serbuk kunyit, daun kari dan sedikit air. Tumis hingga rempah betul-betul masak dan pecah minyak. 
  4. Tambahkan air, santan, air asam jawa, kicap, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan biarkan ianya mendidih.
  5. Masukkan ikan dan gaul perlahan. Setelah ikan masak bolehlah tutupkan api dan angkat.
  6. Hidang bersama nasi putih ketika ianya masih panas.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, December 1, 2015

~ Stir-Fried Beef Claypot Rice Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:55 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa kata, pagi ini terus sahaja kita semak resipi untuk entri kali ini... Tidak boleh banyak coretan sebab hari ini terlalu la sibuknya... Banyak benda hendak diuruskan... In Sha Allah.. Minggu depan bersiaran semula ya.. Jom semak resipinya...


STIR-FRIED BEEF CLAYPOT RICE
  
Bahan-Bahan
  • 600 gm daging batang pinang _ dihiris nipis
  • 6 keping cendawan shitake kering _ direndam didalam air panas, dipotong, cuci dan toskan
  • 2 tangkai daun bawang _ dipotong panjang 
  • 1 tangkai cili merah _ buangkan bijinya dan cincang

Bahan-Bahan A
  • 6 ulas bawang putih _ dicincang
  • 3 inci halia _ dihiris nipis
  • 3 tbsp sos tiram
  • 6 tbsp sos cili
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • Air secukup kegunaan
  • Minyak masak

Bahan-Bahan Perap
  • 1 tbsp kicap soya pekat manis Cap Ayam _ Sukatannya bergantung kepada jenama kicap yang digunakan
  • 1 tsp minyak bijan 
  • 1 biji telur 
  • 1 tbsp tepung jagung
  • Secubit baking soda 
  • Garam
  • Gula 

Cara-Cara
  1. Masukkan hirisan daging ke dalam mangkuk yang sesuai bersama bahan-bahan perap. Kacau rata dan perap selama 30 minit.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng seketika daging yang diperap tadi. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  3. Di dalam kuali / periuk yang lain, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi.
  4. Kemudian tambahkan bahan-bahan A, cendawan shitake dan daging yang digoreng tadi. Kacau rata.
  5. Masukkan daun bawang dan cili merah cincang. Kacau rata.
  6. Tutupkan api dan hidang ketika ianya masih panas bersama nasi. 

** NOTE ~ Jika ingin gandingkan bersama Claypot Rice, boleh rujuk caranya di ENTRI INI 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, November 27, 2015

~ Crispy Fish Nuggets Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:25 AM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Seminggu berlalu sudah cuti sekolah hujung tahun ini.. Pasti ibu-ibu seronok melayan permintaan anak-anak tersayang sepanjang cuti sekolah yang panjang ini kan.. Begitu juga Diana sendiri.. Syukur Alhamdulillah.. 

Dapur lebih meriah lagi bila mana segala aktiviti menyediakan persiapan untuk memasak dibuat bersama anak-anak.. Cuma kita hendaklah lebih berhati-hati ketika berada didapur dengan aktiviti memasak bersama anak-anak ya..

Salah satu menu yang boleh kita sediakan bersama anak-anak ialah nuggets.. Kali ini kita tengok pula resipi nugget ikan yang mudah tapi sememangnya kegemaran anak-anak di rumah ni.. Ada orang lebih suka hancurkan isi ikan dan ditambah dengan bahan-bahan lain.. Resipi di bawah ini pula hanya menggunaka isi ikan yang dipotong kecil.. Ianya terpulanglah dengan citarasa masing-masing ya..


CRISPY FISH NUGGETS
  
Bahan-Bahan
  • Beberapa keping ikan tenggiri atau ikan putih
  • Telur _ dipukul ringan
  • Tepung jagung
  • Bread crumbs secukup kegunaan
  • Garam 
  • Serbuk lada hitam
  • Serbuk lada putih
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara 
  1. Buangkan kulit dan tulang ikan. Potong menjadi ketulan kecil. 
  2. Perasakan ikan dengan garam, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih. Perap sekejap.
  3. Ambil kepingan ikan dan saluti dengan tepung jagung. Celup ikan ke dalam telur kemudian saluti dengan bread crumbs.
  4. Goreng ikan di dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak kekuningan.
  5. Angkat dan hidang bersama mayonis atau sos kegemaran.

** NOTE ~ Anda juga boleh hancurkan isi ikan dan ditambah dengan bahan-bahan lain seperti bawang merah dan bawang putih cincang, sayuran cincang, keju dan lain-lain.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Rendang Ayam...

Sheery Dream Cakes | 8:13 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Rendang sedap dimakan bersama nasi, pulut kuning, ketupat, lemang atau roti.. Kebiasaanya rendang disajikan ketika hari raya Aidilfitri dan Aidiladha.. Ianya juga sering dilihat sebagai salah satu menu di majlis keramaian seperti majlis perkahwinan..

Ada rendang ayam, rendang daging, rendang kerang, rendang ikan, rendang sayuran dan pelbagai macam jenis rendang lagi... Kesemuanya sedap di tekak ini.. Asalkan rendang dan Halal sememangnya menjadi kegemaran Diana.. 

Hari ini Diana masak rendang ayam resipi dari Buku Masakan 400 Resipi Terbaik Chef Wan.. Pelbagai resipi menarik ada di dalam buku masakan ini.. Kepada sesiapa yang belum memilikinya, bolehlah dapatkannya sekarang ya...Terima kasih buat Datuk Chef Wan di atas resipi yang sedap ini...






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, November 21, 2015

~ Resipi Bubur Keledek Bebola Pulut...

Sheery Dream Cakes | 6:00 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sesi persekolahan bagi tahun 2015 sudah pun berakhir dan bermulalah cuti panjang persekolahan penggal akhir. Selamat bercuti untuk semua anak-anak dan juga cikgu-cikgu.. Sebagai ibubapa, termasuk Diana sendiri.. kita rancanglah aktiviti yang berfaedah untuk anak-anak kita sepanjang cuti sekolah ini ya.. 

Diana sebagai seorang ibu, inilah masanya yang paling gembira sekali kerana biasanya masa cuti sekolah inilah anak-anak teringin hendak makan itu dan ini.. Seronok dapat menyediakan permintaan anak-anak.

Pagi tadi, sempat Diana memasak Bubur Keledek Bebola Pulut untuk kami sekeluarga... Sudah lama tidak ada permintaan untuk bubur ni.. Hari pertama cuti persekolah bermula untuk tahun ini, Diana masak bubur ini pagi tadi.. Jom semak resipinya..



BUBUR KELEDEK BEBOLA PULUT
  
Bahan-Bahan
  • 500 gm ubi keledek berwarna oren dan putih _ kupas kulitnya dan dipotong kecil
  • 2 helai daun pandan _ disiat dan disimpul
  • 2 cawan air 
  • Gula melaka secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Santan dalam kotak secukup kegunaan

Bahan Untuk Bebola Pulut
  • 150 gm tepung pulut
  • Air secukupnya
  • Beberapa titik pewarna merah dan hijau

Cara-Cara
  1. Kukus ubi keledek hingga lembut. Ketepikan.
  2. Masukkan 2 cawan air ke dalam periuk bersama gula melaka. Masak hingga gula melaka larut.
  3. Kemudian masukkan daun pandan dan biarkan ianya mendidih.
  4. Masukkan santan, garam dan biarkan ianya mendidih seketika.
  5. Kecilkan api. Masukkan ubi keledek kukus dan gaul rata. Ketepikan.
  6. Didihkan air yang banyak di dalam periuk yang lain ( cukup untuk menenggelamkan bebola pulut ). Ketepikan.
  7. Campurkan tepung pulut bersama air di dalam mangkuk. Uli sehingga adunan dapat dibentuk. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Warnakan adunan dengan pewarna hijau dan merah setiap satu bahagian. Kemudiankan bentukkan bebola pulut mengikut citarasa masing-masing. Masukkan ke dalam periuk yang berisi air mendidih tadi dan biarkan sehingga bebola pulut itu timbul. Angkat bebola pulut itu dan masukkan ke dalam bubur keledek. Gaul dan sesuaikan rasa.
  8. Tutupkan api dan sedap dimakan panas atau sejuk.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, November 17, 2015

~ Resipi Asam Pedas Ikan Putih...

Sheery Dream Cakes | 8:52 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Asam Pedas Ikan Putih menu kami sekeluarga kelmarin ni Diana masak dengan ringkas sahaja.. Masak dengan bahan yang ada dalam peti ais tu.. Jadilah kan? Alhamdulillah.. Syukur di atas segala rezekiNya..

Jom tengok resipinya...


ASAM PEDAS IKAN PUTIH
  
Bahan-Bahan
  • 4 keping ikan putih _ dibersihkan
  • 1/2 kuntum bunga kantan _ dibelah 2
  • 1 tin nenas dalam tin atau boleh guna 1/4 biji nanas, dipotong kecil
  • 2 batang serai _ dititik
  • 10 tangkai cili kering _ buang bijinya, potong kecil dan rebus hingga lembut kemudian kisar halus
  • Air asam jawa secukup rasa
  • Air secukup kegunaan
  • Minyak masak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Gula jika suka
  • Sos ikan _ ( optional )

Bahan-Bahan Kisar
  • 4 biji bawang merah 
  • 1 inci belacan
  • 1 inci kunyit hidup 

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga cili masak dan garing.
  2. Kemudian masukkan serai dan tumis seketika.
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak dan garing.
  4. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Renih hingga mendidih.
  5. Masukkan garam, gula, sos ikan, nanas dan bunga kantan. Gaul dan biarkan ianya mendidih. Masukkan ikan.
  6. Renih hingga ikan masak. 
  7. Angkat dan hidang bersama nasi putih. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, November 16, 2015

~ Resipi Daging Gulai Kawah...

Sheery Dream Cakes | 8:56 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah.. Hari ini dapat lagi bersiaran bersama resipi Daging Gulai Kawah resipi Chef Hanieliza.. Sedapnya daging gulai kawah ni.. Terima kasih kepada Chef Hanieliza di atas resipinya.. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya.. 






:: Resipi Oleh ~ Chef Hanieliza _1 Hari 1 Resipi  ( TQ ) 

DAGING GULAI KAWAH

  
Bahan A
  • 500 gm daging lembu
  • 2 sudu makan kerisik
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 sudu makan gula merah atau gula perang
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 sudu makan rempah kari daging
  • Minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
Bahan B ( Dikisar )
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 7 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
Bahan Tumis
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga

Cara-Cara
  1. Daging dipotong kecil. Kemudian basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan bahan yang dikisar bersama rempah kari daging. Masakkan sehingga wangi dan pecah minyak.
  4. Masukkan daging dan kacau rata. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau rata.
  5. Apabila sudah pecah minyak, masukkan santan pekat, kerisik, asam gelugur, garam dan gula merah.
  6. Masak sehingga mendidih dan pekat. kacau sekali-sekala.
  7. Tutupkan api dan hidangkan.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>