Sunday, January 30, 2011

~ Ayam Masak Merah...


Bhn²
8 ketul peha ayam _ d potong kecil
Frozen Mixed Vegetables
2 biji bawang besar _ d potong bulat
Cili merah d belah 2 dan buang bijinya
9 tbsp cili kering kisar ( i guna cili kering yang lebar / besar tu yer.. tak pedas tau )
1 tin pes tomato ( 430g )
8 ulas bawang merah _ d tumbuk
5 ulas bawang putih _ d tumbuk
2 batang serai _ d titik
2 inci halia _ d tumbuk
5 tbsp sos cili
Garam
Gula

Bhn² Perap
1 inci halia _ d hiris
3 ulas bawang merah _ d hiris
3 ulas bawang putih _ d hiris
Garam
Sedikit gula


Cara²
  1. Perapkan ayam bersama bhn² perap selama 30 minit.
  2. Kemudian.. rebus ayam sehingga 3/4 masak.. Angkat dan toskan. Biarkan sejuk.. Setelah ayam sejuk.. ulikan ayam dengan serbuk kunyit.
  3. Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak kekuningan.. angkat dan toskan _ ketepikan.
  4. Sementara itu.. panaskan sedikit minyak. Tumiskan bhn² tumbuk dan serai sehingga naik baunya.
  5. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  6. Tambahkan sos cili dan pes tomato.. gaul rata.
  7. Bubuh garam dan gula secukup rasa. 
  8. Masukkan pula frozen mixed vegetables dan gaul. Masak seketika.
  9. Masukkan ayam yang telah d goreng dan gaul sebati dengan bhn² tadi.
  10. Akhir sekali masukkan cili merah dan bawang besar. 
  11. Setelah masak.. bolehlah d hidang. 



Baca Selanjutnya / Read More...

~ Nasi Hujan Panas...


Bila kebosanan melanda... memang best tidur kan... Tapiiii.. bagi i best lagi ke dapur masak memasak gitu.. heeeheee :D... Nie ler kerja i.. seperti biasa.. daripada melayan tv ker.. tidur ker.. baik lagi melayan resipi² kan kan... hiihii.. Tengok² ada lagi beras basmati... baik masak Nasi Hujan Panas.. Lagi pun ada air rebusan ayam tu.. Yer ler sayang juga kan nak d buang... baik pakai masak nasi hujan panas... Nie ler resipinya yer... Selamat mencuba... ^_^


Bhn²
6 cawan beras basmati _ d rendam 10 minit dan toskan
5 1/2 cawan air rebusan ayam
2 cawan susu cair
5 ulas bawang merah _ d hiris halus
4 ulas bawang putih _ d hiris halus
2 inci halia _ d hiris halus
4 kuntum bunga pelaga
4 biji bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
3 tbsp minyak sapi ( nak guna mentega pun boleh yer )
3 tbsp minyak
Sedikit serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan
Pewarna merah, kuning dan hijau
Gajus goreng
Kismis


** Bagi sukatan cawan.. i guna cawan yang bila d isikan air.. 1 cawan = 175ml macam tu ler yer. 


Cara²
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi.. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis.. Tumis sehingga terbit aromanya.
  2. Kemudian.. masukkan daun pandan dan biarkan seketika.
  3. Masukkan air rebusan ayam, susu cair, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.. Kacau sebati.
  4. Masukkan pula beras dan kacau rata. Tutup penutup periuk nasi dan biarkan ianya sehingga masak. 
  5. Setelah nasi masak.. cucuk nasi dengan chopstick.. buat beberapa lubang.. titikkan lubang tersebut dengan warna yang berlainan.
  6. Taburkan kismis dan gajus goreng.
  7. Tutup semula penutup periuk nasi.. biar seketika sebelum d gembur²kan.
  8. Hidang.



Baca Selanjutnya / Read More...

~ Spaghetti Goreng Basah...


Ahad nie cuma I dan anak² jer kat umah.. Hubby pergi kilang.. Giliran hubby jaga kilang minggu nie... Maid pula seperti biasa cuti... Nak makan Spaghetti pagi tadi.. So.. masak sikit jer ler kan.. Mama dan abah pula pergi kenduri kahwin... Kalau tak.. boleh gak pergi ke rumah mama kan... Terasa sedikit bosan ler d hari minggu nie... Lepas masak.. terus tak tau nak buat apa.. Anak² dengan laptop masing².. Si kecik ( Irfan ) pun sibuk dengan PS2 dia... ermmm... Nak buat apa ek?  Hmmm.. layan tv jer ler jwbnya kan... :D




Bhn²
2 ketul peha ayam _ d ambil isinya sahaja dan d potong kecil
8 jejari ketam _ d belah 3
1/2 bungkus spaghetti _ d masak seperti arahan d dalam bungkusan
Segengam udang kering _ d rendam dan d tumbuk halus
20 biji bebola ayam _ boleh beli kat supermarket yer
4 ulas bawang putih _ d cincang
2 ulas bawang merah _ d cincang
1 biji cili merah _ d hiris
4 tbsp cili kisar ( guna yang cili kering lebar tu yer.. tak pedas )
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Serbuk lada putih
3 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
Minyak zaitun


Cara²
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili merah bersama minyak zaitun hingga wangi.
  2. Masukkan udang kering dan cili kisar.. tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili dan serbuk lada putih... gaul sebati.
  4. Kemudian masukkan ayam dan bebola ayam. Masak seketika.
  5. Tambahkan gula, garam dan sedikit air.
  6. Setelah itu masukkan pula jejari ketam dan gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan spaghetti dan gaul.
  8. Bolehlah d hidang.

Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, January 29, 2011

~ Puff Sardin...


Salam sabtu semua... Hari nie macam yang darlings semua dah maklum.. seperti biasa  i memang dah kena bagi cuti memasak oleh hubby kan... ^_^. So.. malam nie tak makan kat rumah.. makan luar jer.. Tapi pagi tadi..i sempat buat Puff Sardin nie.. Nie i nak kongsi resipi Puff Sardin ala² kampung jer gitu... Pagi tadi sempat buat sekilo  Puff Sardin nie.. Jadi resipi kat bawah nie agak banyak juga ler kan.. boleh juga buat setengah adunan yer..



Bhn² A
1 kg tepung gandum
1 biji telur
2 tbsp gula
2 tbsp mentega
2 tsp garam
Air secukupnya
Minyak untuk mgoreng


Bhn² Inti
2 tin besar sardin _ d buang tulangnya dan d lenyek ( i suka guna Ayam Brand ..yg tulisan Mackerel berwarna hitam tu.. Lebih sedap )
2 biji bawang besar _ d potong dadu
6 ulas bawang merah _ d cincang
3 ulas bawang putih _ d cincang 
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Sedikit kicap pekat manis
2 biji limau kasturi _ d ambil airnya sahaja
Serbuk cili


Cara²
  1. Untuk intinya ~ Panaskan sedikit minyak.. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan serbuk cili dan gaul.
  2. Kemudian masukkan sardin dan gaul rata.
  3. Bubuhkan garam, gula, kicap dan air limau kasturi.
  4. Masak seketika.
  5. Angkat dan ketepikan.
  6. Sementara itu.. campurkan tepung, gula dan garam sehingga rata.
  7. Masukkan mentega dan ramas lagi sehingga adunan sebati.
  8. Kemudian.. masukkan telur dan tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan dapat d bulat²kan. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kecil. 
  9. Taburkan sedikit tepung d atas papan dan ambil 1 bahagian kecil tadi. 
  10. Gelek sehingga ianya nipis dan intikan dengan sardin tadi. Tekan bahagian tepinya dengan garpu.
  11. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  12. Siap... Kalau makan ketika panas memang best! ( bagi i ler ek..:D )
::  Cam nie ler rupa puff sardin kampung tu.. ;)  ::


::  Yang nie daughter yang buat tadi.. dia masak sendiri inti kegemaran dia.. pas tu buat dan goreng sendiri... hiihii  ::
~ Puff Sayur Dan Ayam Versi Er² 


Bhn²
Kobis _ d hiris halus
Lobak _ d cincang halus
Bawang merah _ d cincang halus
Bawang putih _ d cincang halus
Serbuk pati ayam
Serbuk lada putih
Serbuk lada hitam
Serbuk cili
Minyak untuk menumis
Dada ayam _ d cincang
Gula


Cara²
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan serbuk cili hingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan masak seketika
  3. Kemudian masukkan lobak dan kobis. Gaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan Serbuk lada putih, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam dan sedikit gula. Gaul sebati.
  5. Angkat dan boleh lah d buat inti puff yer... ^_^

Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, January 28, 2011

~ Udang Masak Minyak Bijan...



Bhn²
Udang _ d bersihkan
Halia muda _ d hiris kasar
Bawang merah _ d hiris nipis
Bawang putih _ d hiris nipis
Minyak bijan
Garam
Gula
Serbuk lada putih
Air secukupnya
Serai _ d titik






Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak bijan.. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan udang dan gaul rata. Masak seketika.
  3. Kemudian.. Tambahkan air secukupnya ( separas udang ).
  4. Biar sehingga mendidih. Masukkan garam, serbuk lada putih dan gula. Gaul sebati.
  5. Biar sehingga udang masak.
  6. Angkat dan hidang dengan sos.


~ Sos Kicap...

Bhn² Sos
Sos cili thai kimball
Air limau kasturi
Kicap pekat manis Cap Ayam
Cili merah _ d cincang
Daun sup _ d cincang

** Campurkan kesemua bhn² sos.. gaul sebati.






Baca Selanjutnya / Read More...

~ Tang Yuen Glutinous Rice Balls...

::  Tang Yuen yang berinti kacang hitam  ::
Hari nie buat Tang Yuen atas permintaan anak²... Hari tu mereka dah minta tapi belum buat² juga.. Hari nie buat ler kan... :). Tang Yuen nie d buat dari tepung pulut.. boleh d bagi init kacang tanah, kacang hitam atau apa² inti kegemaran masing².. Cara membuatnya lebih kurang sama dengan cara membuat Onde Onde.. Cuma rasanya amat berbeza tau... ;). Cara menyediakan tang yuen nie berbeza² d setiap orang dan daerah... Yang i tunjuk nie cara kebanyakkan suku kaum Hokkien menyediakan tang yuen kat Labuan...



Bhn² A
Tepung pulut
Air secukupnya
Kacang tanah kisar atau kacang hitam ( boleh intikan dengan inti kegemaran masing² )
Pewarna merah, hijau atau boleh juga pilih warna lain yer

Bhn² B
Halia _ d hiris nipis
Daun pandan _ d siat dan d simpul
Air
Garam

Cara²
  1. Sediakan 2 periuk yang dalam .. Isikan dengan air yang banyak.
  2. Tambahkan halia dan garam ke dalam 1 periuk. Biarkan ianya mendidih.
  3. Periuk yang 1 lagi bubuhkan dengan gula secukup rasa dan daun pandan. Biarkan mendidih. setelah mendidih tutupkan apinya.
  4. Tepung pulut d campurkan dengan air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh d bulat²kan ( seperti membuat onde - onde gitu ). 
  5. Kemudian.. bahagikan adunan kepada 3 bahagian ( beberapa bahagian pun boleh juga :D )
  6. Warnakan setiap adunan dengan warna yang berlainan.
  7. Ambil sedikit adunan tadi.. intikan dengan inti kegemaran masing².
  8. Masukkan ke dalam periuk yang berisi air, halia dan garam tadi. Setelah tang yeun itu timbul.. angkat dan masukkan ke dalam periuk yang berisi air, gula dan daun pandan tadi.
  9. Buat sehingga habis. Hidang.
::  Sebelum d masak ( Berinti kacang hitam )  ::

::  Yang nie tiada inti.. saiznya kecil sedikit .. Daughter buat yg tiada inti nie.. macam² saiz yg ada kan.. hehe  ::
::  D masak bersama air halia dan garam  ::
::  D masukkan ke dalam air gula dan daun pandan  ::



Baca Selanjutnya / Read More...

~ Nasi Lemak Telur Dan Sambal Tumis...


Salam Jumaat semua... Hari nie i masak Nasi Lemak Telur Dan Sambal Tumis jer... Nasi lemak nie memang best. Resipi nie i ambil dari rancangan Sedap.. Dan memang sedap pun!  Cuma i olah sedikit dengan cara i sendiri... Sambal tumis dan telur tu memang ramai yang tau cara memasaknya kan... Tu i buat sendiri macam cara kita memasak selalu tu.. tak der dalam rancangan tu yer.. hehee.. Yang penting Nasi Lemak nya tu kan... Dah banyak i cuba resipi² nasi lemak nie.. Namun bagi i.. resipi nie ler yang terbaik dari rancangan sedap tu ( tu mengikut selera i ler ek.. ).. Selamat mencuba.... 

~ Nasi Lemak

Bhn²
6 cawan beras
6 cawan santan ( sukatan tu sama juga dengan sukatan untuk memasak nasi putih yer )
2 helai daun pandan _ d siat dan d simpul
4 ulas bawang putih _ d hiris nipis
2 inci halia muda _ d hiris nipis
1 biji bawang besar _ d belah 2 kemudian d hiris nipis
Garam secukup rasa
3 biji buah pelaga
1 batang serai d titik..jika nak letak ler yer ( i tak letak )

Cara²
  1. Masukkan santan ke dalam rice cooker. On dan biarkan penutup periuk tu terbuka.
  2. Setelah santan mendidih.. masukkan daun pandan, serai, bawang putih, halia, garam, buah pelaga dan beras. Kacau rata.
  3. Kemudian baru d masukkan bawang besar. Tutup penutup periuk nasi dan biarkan ianya masak.
  4. Setelah nasi masak biarkan seketika sebelum d kacau.



~ Sambal Tumis

Bhn² 
1 biji bawang besar _ d belah 2 dah hiris nipis
Garam
Gula
Sedikit air asam jawa jika nak 
7 tbsp cili kering kisar ( i guna cili kering yang besar tu.. sebab tak pedas. kalau nak yang pedas boleh guna cili kering yang kecil tu yer )

Bhn Kisar
Segenggam udang kering _ d rendam 
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai
Sedikit belacan
Sedikit air

Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar sehingga wangi. Angkat separuh dari bawang besar itu _ ketepikan.
  2. Yang separuh lagi tu d campurkan dengan bahan² kisar dan cili kering kisar .. tumis sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan garam, air asam jawa dan gula. kacau rata.
  4. Akhir sekali masukkan separuh lagi bawang besar yang telah d tumis tadi.
  5. Angkat.



~ Telur Rebus Bersalut ( nie memang kegemaran anak² i )

Bhn²
6 biji telur _ d rebus dan kupas kulitnya
Kuning telur secukupnya
Breadcrumbs
Minyak

Cara²
  1. Ambil sebiji telur dan celupkan ke dalam kuning telur.
  2. Salut dengan breadcrumbs.
  3. Goreng hingga kekuningan.
  4. Belah telur itu kepada 2 dan hidang dengan nasi lemak bersama sambal tumis.



Baca Selanjutnya / Read More...

Thursday, January 27, 2011

~ Sup Telur Berhalia Dan Sambal Sotong Kembang Lagi...


Bhn²
Telur 
Halia muda _ d bersihkan dan d tumbuk tanpa d buang kulitnya
Minyak bijan
Bawang merah _ d hiris
Bawang putih _ d hiris
Air secukupnya
Garam secukup rasa


Cara²
  1. Panaskan minyak bijan.. Tumis bawang merah , bawang putih dan halia hingga naik baunya dan sedikit garing.
  2. Masukkan air dan garam.
  3. Setelah air mendidih.. pecahkan telur satu persatu.
  4. Angkat dan hidang.

Ermmm... Dinner malam nie masak Sambal Sotong Kembang nie lagi... Permintaan hubby lagi... ^_^. Resipinya kat sini yer Sambal Sotong Kembang.





Baca Selanjutnya / Read More...

~ Sambal Peria...


Salah satu menu petang nie .. Sambal Peria. Nie kes terliur ler nie kan... hehe.. :D. Masa singgah kat dapur Madihaa ( segan nak panggil akak ler Madihaa.. mana tau kita sama umur ker.. diana lg tua ker.. ^_^ ). Ternampak Peria Masak Taucho dia... Alahai!! Terus terliur.. masak hari nie gak.. :)


Bhn²
Peria _ d buang bijinya dan d hiris nipis
Dada ayam _ d hiris dan perap dengan gula, serbuk lada hitam, garam dan serbuk pati ayam selama 20 minit
Telur
Udang kering _ d rendam dan d tumbuk
Bawang merah _ d tumbuk
Bawang putih _ d tumbuk
Sedikit belacan jika suka _ d tumbuk
Garam
Gula
Serbuk cili
Air panas


Cara²
  1. Peria d rendam dengan air panas selama 20 minit. Toskan.
  2. Ramas peria dengan sedikit garam. Kemudian cuci dan toskan.. Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, belacan, serbuk cili  dan udang kering sehingga naik baunya dan sedikit garing.
  4. Kemudian.. masukkan ayam dan gaul rata.
  5. Masukkan pula peria dan gaul lagi. Masak seketika.
  6. Setelah peria sedikit layu.. tambahkan garam ( rasa dulu sebelum bubuh garam yer.. sebab tadi dah ramas dengan garam kan.. ) dan gula.
  7. Ketepikan sedikit peria tadi dan pecahkan telur d tepinya. Setelah telur sudah separuh masak.. bolehlah d gaul rata dengan peria tadi.
  8. Angkat dan hidang.


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Bread Mini Pizza...


Tadi.. Irfan dah habis makan mihun... dia minta pula roti sausage... Alahai Irfan... baru jer 2 hari lepas buat tuk dia lagi.. n lagi .. n nak lagi hari nie.. Tak bosan ker Irfan? Ermmm... i buatkan ler juga kan.. cuma i tukar ler caranya.. yang penting kalau selera Irfan nie mesti ada sausage + keju ( dia suka Cheddar Cheese jer ). Senang jer nak buat tapi buat sekali untuk akak dan abang dia.. Ini ler hasilnya...

::  Yang nie kepunyaan Irfan.. Cuma sausage + keju bahan utama  ::
Bhn²
Beberapa keping Gardenia Breakthru _ d potong tepinya
Cheddar Cheese ( boleh tukar yang lain gak :D )
Sausage _ d potong bulat
Mayonnaise
Sos cili atau sos tomato
Serbuk lada hitam
Sedikit mentega
Frozen mixed vegetables


Cara²
  1. Satukan frozen mixed vegetables bersama mentega, sausage dan serbuk lada hitam. Gaul rata.
  2. Ambil sekeping roti dan letakkan campuran sausage tadi d atasnya.
  3. Kemudian letakkan sedikit mayonnaise dan picitkan sos cili atau sos tomato.
  4. Taburkan dengan keju d atasnya. Picitkan lagi sos cili atau sos tomato.
  5. Bakar dan hidang.
::  Siap.. Senangkan Mini Pizza nie.. hehehe  ::

Baca Selanjutnya / Read More...