Sunday, July 31, 2011

~ Sedapnyaaa.. Black Beauty Choc Cake...

Diana @ Melley Mey | 10:40 AM | | 19 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Hari nie pasti ramai yang pergi jalan² kan... Mesti ramai yang pergi shopping kan kan kan... Hehehee... Tapi Diana pula.. macam biasa ler.. Dok rumah juga.. Malas nak keluar dengan cuaca yang panas nie... Lagi pun hubby bukannya ada kat rumah.. Hari nie pun hubby kerja.. Jadi.. baik dok rumah lagi best kan... Malam nanti baru keluar makan jer..


Baik ler... Pagi nie jom layan entri tertangguh... Sebenarnya semalam dan buat dah... Tapi mata nie macam tak sanggup ler plak menghadap lappy lelama semalam... Jadi tak sempat ler nak update semalam... Kek nie d beri nama Black Beauty Choc Cake... Memang sedaaap kek nie.. Seindah nama yang d beri... Diana tak buat topping dia... Tapi Diana gantikan dengan Sos Strawberry dan ice cream... Memang satu gabungan rasa  yang hebat ( tu bagi tekak kami sekeluarga ler yer :D.. lain orang.. lain pula citarasanya kan )... Tapi sampai bab ambil gambar memang sengsara... Huhuuu... Tengok ler ice cream mencair... Hehehee... Ambil gambar banyak kali ler tu.. Sampai ice cream pun cair dah... Huhuuuu... Tapi tak per kan... Layan jer.. :)


Sebenarnya daughter sememangnya suka makan choc cake barsama ice cream... Jadi Diana gabungkan dengan Sos Strawberry nie... Rasanya memang best... Cuma cara Diana membuat Sos Strawberry tu simple jer.. Hehehehe... Tak ada ler nak masaknya.. Lecek jer semua bahan... Siap ler tu... Hehhehee... Resipi nie dari dapur Maklang.. Lepas tu ternampak kat dapur Akak YatieAkak ItaAnna dan Mamasya... Memang dah lama dah dok tergoda tengok kek nie.. Tapi tak terbuat² lagi sampai ler semalam baru sampai seru nak buat... Hehehhee.. Buat Maklang... Izinkan Diana kongsikan resipi nie kat sini yer ... Terima kasih kepada Maklang dan semua... 

::  Nie kek kepunyaan daughter... Daughter hias sendiri.. heheheh  ::



~ Black Beauty Choc Cake...

:: Resipi oleh ~ Maklang's Kitchen Diary ( TQ )

Bhn² A
2 cawan tepung gandum / superfine
¾ cawan serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder

Bhn
² B
2 cawan gula castor
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak @ butter dicairkan ( saya guna butter )
1 cawan air panas suam
1 sudu besar coklat emulco
3 biji telur


Cara²
  1. Ayak Bhn² A.. ketepikan.
  2. Campur semua Bhn² B dan kacau sebati ( guna whisker aje ).
  3. Masukkan Bhn² A ke dlm bhn² B dan gaul rata.
  4. Bakar 50 minit - 1 jam pada suhu 150°C, api atas bawah atau sehingga masak.
  5. Guna loyang 8 x 8.


Topping mudah tapi sedap  ~ ( Diana tak buat )
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
2 1/2 cawan air ( saya guna susu cair )
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu besar majerin / butter

Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.



Untuk Sos Strawberry tu Diana guna buah strawberry, gula aising / gula halus dan sedikit jus lemon... Satukan kesemua bahan dan lecek sehingga hancur.. Siap! ^_^

::  Nak habis dah... Lupa pula jemput makan sama kan tadi... Hehehhe.. Cepat.. siapa nak?  ::

~ Ermmmmm... Lambat ler... Hehhehee... Tinggal buah strawberry jer yang tinggal nie.. Tu pun dah tinggal separuh jer... Hehehehehee ^_^....



Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, July 30, 2011

~ Terima Kasih Sha...

Diana @ Melley Mey | 5:59 PM | 8 Comments so far

Assalamualaikum dah Selamat Petang semua.... Terima kasih buat Noorsha d atas kad d atas nie... Akak pun mengambil kesempatan nie memohon kemaafan sekiranya ada yang terkasar bahasa.. terlanjur kata.. yer sha.. juga kepada semua yer...  Salam Ramadan juga buat Sha sekeluarga.. Insyaallah.. Moga² amalan puasa kita d tahun nie lebih baik dari tahun² yang lepas... Moga ianya d permudahkan Allah S.W.T... Amin..

Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, July 29, 2011

~ Jamu Mata Jer Yer.. Dah Abis Dah.. Hehehe...

Diana @ Melley Mey | 2:44 PM | 20 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Meh jemput cuci mata... Hehehhehee... Kek kat atas nie buat hari Rabu lepas... Dah licin dah pun... Bila tengok kek nie.. Teringat pula kisah semasa i buatnya rabu lepas... Baru jer kek nie berada 5 minit kat dalam oven terus i kena keluar rumah.. Ada hal penting yang kena d selesaikan masa tu... Apa lagiiii... Nak tak nak.. Suruh maid tengok²kan jer masa tu.. Punya ler maid takut.. Hehehehe... Tu ler kan.. Selama nie memang dia tak reti bab memasak .. walaupun hanya d suruh tengok jer.. Memang dia takut.. Hehhehee.. Masa tu i cuma berdoa ler tak der apa² yang berlaku... Sampai jer i kat rumah.. Tengok² muka maid nie lain macam jer.. Pucat dan takut.. :D... D tanya kenapa.. Dia kata " Ya aunty.. saya takut sekali.. Mana tau kek nya hangus masa aunty tidak ada.. " Hehehehe.... Kasihan maid kan... Alahai!!


Sebenarnya... kek nie experiment ( waaaah!! experiment gitu lagi.. hehehehe ) pertama Diana dari kek asal Kek Marble Warna Warni ke olahan berkeju gitu... Diana pun tak tau sedap ker tak... Sebab dalam minggu nie tekak Diana nie memang tak boleh terima bab kek nie.. Tak tau kenapa.. Huhuu... Tapi bila d tanyakan kat hubby dan anak² Diana.. mereka kata sedap.. Diana ada juga makan.. Ok ler.. :D.. Sebab nak cakap sedap nanti tak sedap bagi tekak orang lain kang... susah juga kan nak cakap... Hehhee... Yer ler.. bergantung ler kat selera masing²... Apa² pun.. Diana kongsikan juga ler kat sini yer resipinya... ;)


~ Kek Marble Warna Warni Berkeju...

Bhn²
250gm krim keju
2 cawan mentega / marjerin  
2 cawan gula kastor / pasir ( Diana bubuh 1 cawan gula pasir + 1 cawan gula perang lembut )
1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 cawan tepung gandum
6 biji telur
1 tsp esen vanilla
1 tsp baking powder

Cara²
  1. Ayak tepung naik sendiri bersama tepung gandum dan baking powder.. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  3. Kemudian masukkan krim keju dan putar dengan kelajuan tinggi sehingga aduan pekat dah pucat.
  4. Masukkan pula telur dan putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
  5. Masukkan esen vanilla dan pukul seketika.
  6. Setelah itu.. masukkan campuran tepung yang d ayak tadi dan pukul sebati.
  7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.. Bubuh pewarna yang berbeza pada setiap bahagian.
  8. Sendukkan sedikit adunan berselang seli warna ke dalam loyang kek yang telah d lenserkan mentega.
  9. Bakar dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C  sehingga kek masak.
  10. Keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum d potong.. Tapi Diana memang tak tunggu kek sejuk sebab ianya lebih sedap d makan ketika masih panas lagi ( tu selera anak² Diana ler yer ).. :D.

Maaf tau... Gambar yang d tayangkan tu cam sama jer i tengok.. Huhuu... Masa ambil gambar kat atas tu.. sememangnya nak cepat.. Tu yang tak nak fikir banyak tu... Bawa jer kek nie kat mini taman depan rumah i .. Terus ambil gambar.. Hehehhehee...
 

Baca Selanjutnya / Read More...

~ Udang Goreng / Bakar Jimbaran Versi 2...

Diana @ Melley Mey | 12:27 AM | 23 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Wah rindu rasanya nak BW dan update entri... Tu baru sehari dua kan.. Apa pula ceritanya sebulan tu nanti.. Huhuuu.. Sebenarnya pagi tadi ada juga masuk kat blog nie.. Niat d hati nak BW dan membalas komen yang ada... Semasa singgah kat blog Noorsha .. Tetiba pula hp nie berbunyi.. Tak sempat pun nak tinggalkan komen kat Simple Non Baked Eggless Oreo Cheesecake dia yang mengoda tu.. Terpaksa Diana keluar... Ada sedikit urusan siang tadi... Begitu juga pada rabu tu.. sedikit urusan kena d selesaikan.. Malam nie baru ada sedikit masa nak update blog.. Huhuuu..


Untuk makan malam kami tadi.. Udang Goreng / Bakar Jimbaran adalah salah satu menu kami... Nie resipi ulang tayang sebenarnya nie.. Tak kisah ler kan.. Heeheee... Ulang tayang pun ulang tayang ler kan.. Apa nak buat kan... Dah tu selera tekak nie.. :D. Resipi nie sememangnya kegemaran ahli keluarga Diana.. Juga jiran Diana.. Tadi masak 2.5 kg.. dan ada bagi kat jiran juga... Ok ler.. Apa kata kita tengok jer resipinya.. Jom... ;)

Cili merah dan hijau, cili padi, bawang merah, bawang putih, belacan, serbuk ketumbar dan buah keras hendak ler d tumis sehingga layu..

Kemudian kisar bahan² tadi bersama sedikit air.. tapi jangan terlalu halus yer.. Sederhana jer.. Setelah itu boleh ler d masak semula bersama gula merah, kicap dan garam.. Masukkan udang yang telah d goreng.. Siap.. Boleh juga udang tu d bakar selepas tu.

  
Bhn²
1 kg udang yang telah d bersihkan dan d belah belakangnya
6 tbsp kicap pekat ABC
2 tbsp gula merah 
Garam secukup rasa
Minyak 

Bhn² A
150 gm cili merah ( yang nie Diana campurkan 2 biji cili hijau juga ) _ potong kasar
7 biji cili padi
10 ulas bawang merah _ hiris kasar
5 ulas bawang putih _ d hiris kasar
6 biji buah keras 
1/2 tbsp belacan
1/4 tbsp serbuk ketumbar

Bhn² B
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih

Cara²
  1. Gaulkan udang bersama bhn² B dan perap selama 20 minit.
  2. Goreng udang d dalam minyak yang banyak sehingga masak ( Kalu nak d bakar biarkan ianya separuh masak yer ).. Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak d dalam kuali... Masukkan bhn² A dan tumis sehingga layu.
  4. Keluarkan bhn² A tadi dari kuali dan kisar sederhana halus.
  5. Masukkan bhn² kisar tadi semula ke dalam kuali bersama kicap pekat, gula merah dan garam secukup rasa.. Tumis sehingga kuahnya pekat.
  6. Kemudian masukkan udang goreng tadi dan gaul rata.. Biarkan kuahnya betul² sebati dengan udang tadi.
  7. Angkat dan hidang.
  8. Sekiranya hendak membakar udang tadi... Boleh ler d masukkan ke dalam oven dan bakar seketika.
  9. Angkat dan hidang.
:: Nie pula versi goreng separuh masak kemudian setelah d gaul bersama kuahnya baru ler d  bakar ::

::  Kalau nak tengok versi lepas Klik kat  SINI  ::

::  Versi goreng sahaja  ::

Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, July 26, 2011

~ Ikan Sambal Tomato...

Diana @ Melley Mey | 9:12 PM | 25 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Nampak gayanya tinggal beberapa hari jer dapur nie akan berasap kan.. Huhuuu.. Lepas tu terpaksa ler cuti sebulan kan.. Tak dapat d bayangkan macam mana masa tu.. Sememangnya ia adalah hari² yang amat membosankan pernah i lalui selama nie.. Seharian dalam sebulan tu tak memasak.. Bayangkan ler tu... Uwaaaa...


Baik ler.. Semasa BW kat dapur Mas siang tadi.. Diana ternampak ler resipi ikan yang sangat menyelerakan.. Jadi untuk salah satu menu makan malam kami tadi... Diana memilih resipi dari Mas.. Resipi asal Keli Sambal Tomato.. Oleh kerana Diana memang tak pandai makan ikan keli.. Maka Diana tukar kepada jenis ikan yang lain.. Tapi Diana nie memang kurang kenal nama² ikan... Huhuuu... Yang Diana kenal Ikan Belais.. Ikan putih.. ikan merah... ikan sembilang.. dan semestinya ikan bilis ( hehehheeh )... Kalau ada ujian tentang nama² dan jenis ikan nie Diana ler orang pertama yang gagal.. Haahaaa... :D. Ok ler.. Mas... Akak minta izin tambah sedikit kicap dalam resipi nie yer Mas.. Izinkan akak kongsikan resipi yang sedaaap nie kat dapur akak yer.. Memang sedaap tau ikan nie.. Suka sesangat... Lain kali nak buat lagi... Heheheh... Terima kasih Mas... 


:: Resipi oleh ~ Mas @ Duniaku ( TQ ) 

Bhn² 
3 ekor ikan keli - bersihkan dengan asam jawa @ air limau _ ( Diana guna jenis ikan lain jadi tak perlu bersihkan dengan asam jawa @ air limau )
5 biji cili merah - dikisar
4 biji cili padi merah - ikut pedas yerk - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 biji tomato - dikisar
1/2 biji bawang besar - dihiris
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili thai
Garam dan gula  secukup rasa 
Sedikit pati ikan bilis ( Diana bubuh 1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix )
1/2 tbsp kicap pekat ABC ( yang nie Diana tambah )

Cara² 
  1. Keli dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5  minit dan cuci kembali dan toskan ( yang nie Diana tak buat sebab Diana guna ikan jenis lain ).
  2. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing.. Angkat dan toskan.. ketepikan.
  3. Tuang minyak secukupnya dan tumis bawang besar yang dihiris tadi hingga wangi dan masukkan bhn²  kisar dan masak hingga wangi.
  4. Masukkan sos tiram, sos cili thai dah kicap pekat ABC dan kacau rata.. Jika sambal agak pekat masukkan sedikit air dan kacau rata.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.. Letakkan juga sedikit kiub ikan bilis dan  seimbangkan rasa. Masak hingga sambal garing.
  6. Kemudian masukkan ikan yang digoreng garing dan kacau rata.
  7. Angkat dan boleh dihidangkan.

 ::  Memang sedap d makan bersama nasi putih  ::


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Ayam Hitam Cili Kering...

Diana @ Melley Mey | 10:31 AM | 25 Comments so far

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua... Apa habar hari nie? Doa dan harapan Diana moga semuanya sihat hendaknya.. Diana masih lagi selsema.. Demam dah ok dah sikit.. Alhamdulillah... Cuma komen belum lagi sempat d balas dan BW pun hanya sempat sekejap jer semalam... Memang dah tak larat dah semalam.. Maaf sesangat tau.. Harap² lepas nie sempat BW juga.. Insyaallah.. 


Pagi nie Diana nak kongsikan entri tertangguh sebenarnya nie.. Resipi nie Diana ambil dari dapur Akak Ummi cayang.... Memang sedaaap Ayam Hitam Cili Kering nie tau... Lepas tu makan lagi dengan Nasi Minyak Lobak Merah & Terung tu... Memang best!! Suka sesangat dengan resipi Akak ummi nie.. Sedaaap... Semua ahli keluarga Diana pun suka sesangat makan.. Terima kasih kat Akak Ummi kerana sudi berkongsi resipi yang sedaaaaaap nie yer akak... Cuma kan akak... Diana tersilap bubuh daun ketumbar.. Heheheheh... Bila dah siap gambar.. Baru teringat nak tengok balik.. Daun ketumbar ker daun bawang.. Adeeeh!! Memang silap.. Daun bawang ler.. Huhuu.. Nasib baik tak menganggu kesedapannya tu .. Masih lagi sedaaaaaap.. Hehhehee... Nasib baik kan akak.. hihiii.. Izinkan Diana pula kongsikan resipi yang sedaaap nie kat dapur Diana yer akak... Terima kasih akak... Muahssssss 1000x!!! ;) ❤ 


:: Resipi oleh ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )

Bhn²
4 ketul peha ayam ( bole jugak guna semua bahagian lain pun )
2 labu bawang besar - didadu kecil
10 tangkai cili kering - dikerat-kerat serong
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 inci halia - ditumbuk
1 inci kunyit hidup - ditumbuk
2 batang serai - dititik
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar rempah daging
2 biji ubi kentang - dipotong kecil dan digoreng dahulu.
Sedikit air ( jika terlalu pekat, tambah )
Garam secukup rasa
Gula ( optional )
Daun bawang untuk tabur _ Diana tabur daun ketumbar ( Kes tersilap tabur nie. hehehe )

Bhn² Sos
4 sudu besar kicap pekat ABC
2 sudu besar kicap manis Kipas Udang
2 sudu besar kicap masin Kipas Udang
2 sudu bear sos tiram
2 sudu besar sos cili Thai
2 sudu besar madu
2 sudu teh cuka makan

Cara²
  1. Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan perap sekejap. Kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng pula ubi kentang, angkat dan ketepikan.
  3. Buang sedikit minyak dan tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar dan tumis bawang, bahan tumbuk, cili kering dan serai hingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar dan rempah, kacau lagi.
  5. Masukkan air dan kacau sekejap.
  6. Masukkan ayam dan kacau balik biar mesra sekejap.
  7. Masukkan semua bahan sos dan masak atas api perlahan. Balik-balikkan biar bahan bergaul sebati dengan ayam.
  8. Masukkan garam dan seimbangkan rasa. Tambah apa yang perlu ikut tekak (*bole jgk letak sedikit gula)
  9. Akhir sekali masukkan kentang dan gaul rata. Tutup api dan tabur daun bawang. Hidangkan.. SELAMAT MENCUBA...!

Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, July 25, 2011

~ Nasi Minyak Lobak Merah & Terung...

Diana @ Melley Mey | 10:06 PM | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Diana nak mohon maaf sesangat sebab Diana tak boleh nak BW hari nie sesangat... Badan belum sihat sepenuhnya.. Masih selsema dan demam sikit... Insyaallah.. Malam nie Diana akan BW mana yang tersempat yer.. Maaf sesangat tau...  Baik ler.. Diana tak nak banyak membebel ketika badan kurang sihat nie... Terus jer ler kita tengok resipi Nasi Minyak Lobak Merah & Terung nie yer...


Sebenarnya resipi asal ialah Nasi Minyak Lobak Merah dari Majalah Nona Ogos 2011.. Tapi i olah mengikut citarasa sendiri.. :D.. Tu yang berubah sikit nama resipi nie.. Hehhehee.. Ampun kepada Chef Muluk dari Maggi Masak² Studio, Mutiara Damansara.. Halalkan yer.. Minta izin Diana olah resipi nie yer Chef.. TQ.. 

::  Resipi asal tak menggunakan daun pandan dan terung.. Saja i tambah.. :)  :: 

Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih bersama minyak sapi sehingga wangi... Kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih serta halia.. Tumis hingga kekuningan.

Masukkan daun pandan dan goreng sehingga wangi.. Masukkan beras, air, kiub pati ayam, lobak merah, terung dan garam..Gaul rata.. Pindahkan ke dalam rice cooker dan bubuh buah kundur kering.. Masak seperti biasa.



Bhn²
500 gm beras basmathi _ d cuci dan d rendam 10 minit dan toskan 
3 tbsp minyak sapi
700 ml air 
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1 biji bawang besar _ d hiris nipis
6 ulas bawang putih _ d hiris nipis
20 gm halia _ d hiris nipis ( Diana lupa bubuh tadi.. Huhuu )
1 ketul kiub pati ayam Maggi
100 gm lobak merah _ d mayang halus
1 biji terung _ d potong bulat
2 helai daun pandan _ d siat² dan d simpul
Kismis kuning
Buah kundur kering
Garam secukup rasa

Cara²
  1. Panaskan minyak sapi dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga wangi.
  2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia.. Tumis hingga kekuningan.
  3. Masukkan daun pandan dan tumis lagi sehingga wangi.
  4. Masukkan beras, air, kiub pati ayam, lobak merah, terung dan garam secukup rasa.. Gaul rata.
  5. Pindahkan ke dalam rice cooker dan bubuh buah kundur kering.. Gaul rata dan masak seperti biasa.
  6. Setelah nasi hampir masak ( kira² 4 minit lagi nak masak ).. masukkan kismis dan biarkan nasi hingga masak.
  7. Setelah nasi masak.. biarkan seketika sebelum d gemburkan.
  8. Jika suka boleh d hidangkan dengan daun sup, cili merah dan bawang goreng ( Diana tak bubuh.. ) 
** Jika mengikut resipi asal.. ada menggunakan susu cair = 500 ml air + 200 ml susu cair. Tapi Diana tak bubuh susu cair.. Jadi Diana gantikan 700 ml air .. Dan juga resipi asal memang tak bubuh buah kundur kering, daun pandan dan terung.. Tu pun saja jer i tambah.. Terpulang ler dengan citarasa masing² kan.. Selamat Mencuba!





Baca Selanjutnya / Read More...

~ Subhanallah.. Maha Suci Allah...

Diana @ Melley Mey | 9:55 AM | 18 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Pagi nie tetiba jer Diana teringatkan gambar kat atas nie... Gambar nie dah lama dah Diana ambil.. Guna hp jer ambil masa tu.. Tu pun dah tengok lama baru nak ambil gambar.. Tengok sampai tak ingat apa² masa tu.. Hanya memikirkan betapa Maha Suci Allah yang menciptakan segalanya... Setelah Alif tu hilang dari pandangan.. Baru ler Diana tercari² hp ker kamera ker.. Hanya sempat tercapai hp jer masa tu.. Memang ianya sungguh cepat berlalu.... Alhamdulillah.. sempat juga Diana ambil yang nie..


I nie memang suka tengok langit.. Tak kira ler siang atau pun malam... Bagi Diana memang indah sungguh ciptaanNya... Utamanya melihat langit d waktu malam... Memang tu ler kerja Diana.. :).  Masa nie.. Diana tengok kat langit memang tak der awan... tetiba bila Diana tengok ke arah kiri Diana masa tu.. Ternampak Kalimah Allah kat langit.. Masa tu bulan Ramadan ( tak ingat dah tahun bila )...  Memang bersyukur kerana d beri peluang melihat kalimah Allah kat langit... Subhanallah..  Masa nie memang Diana tak sedar telah menitiskan air mata.. Betapa bersyukurnya Diana dapat melihatnya d bulan Ramadan.. Alhamdulillah...


Gambar yang nie pula... Kali ke 2 Diana d beri peluang melihat Kalimah Allah .. Juga pada bulan Ramadan tapi pada tahun berlainan.. Masa nie Diana tengah duduk d luar rumah Diana.. Dengan hobi Diana yang suka tengok kat langit tu... Sekali lagi Diana berpeluang tengok kalimah Allah kat langit.. Kali nie hanya hp juga yang ada kat tangan Diana.. Terus ambil gambar.. Tu pun memang sekelip mata jer awan nie dah hilang dari pandangan mata... Sampai kan daughter i pun tak sempat nak tengok.. Baru jer daughter berlari ke luar.. dah kurang jelas dah.. Alhamdulillah.. sekali lagi Diana d beri peluang menyaksikan keindahan ciptaan Allah S.W.T...   
Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, July 23, 2011

~ Ayam Kopi...

Diana @ Melley Mey | 2:22 PM | | 19 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Pagi nie badan terasa agak lemah sedikit... Memang dah ada tanda² nak demam dan selsema... Dah berapa kali dah bersin nie.. Alahai!! terus makan vitamins semasa bangun subuh tadi... Yer ler kan biasanya ambil semasa sarapan... Hari nie ambil vitamis awal sikit... Sekarang pun kepala masih terasa berat jer.. Ermmm...


Salah satu menu makan malam kami semalam... Ayam Kopi.. Sebenarnya resipi nie i ambil dari sebuah buku masakan cina cuma i ada olah sedikit bahan²nya yer.. Yer ler mengikut citarasa tekak nie kan.. Bercerita pasal Ayam Kopi nie.. Mungkin ada juga yang tak pernah makan kan? Bagi yang memang meminati kopi sememangnya mereka akan suka makan Ayam Kopi nie.. Mungkin juga tidak suka kan.. Hehehhee.. Terpulang ler kat tekak masing² kan kan kaan.. ;).


Pesanan i ( waah!! ada pesanan pula ek.. hehehe :D ).. Sesiapa yang tidak biasa dengan menu nie dan hendak mencubanya.. boleh ler d kurangkan sedikit sukatan kopi tu yer.. Tapi kepada yang suka rasa kopi yang pahit tu.. Boleh jer d tambah.. Pandai² ler adjust kuantiti bahan tu mengikut citarasa sendiri yer.. Kepada yang inginkan kelainan .. boleh ler mencuba resipi nie.. Tak berani? Heheheheh... Baik jangan.. :D. Apa² pun Diana kongsikan juga ler resipi nie kat sini yer.. Mana tau ada sesiapa ker yang teringin nak mencuba kelainan nie.. Jom semak resipinya.. ;)

::  Diana guna Sos Plum Loon Kee  ::

::  Kuantiti kopi tu boleh ler adjust sendiri yer  ::


Bhn² A
1 kg dada ayam yang telah d bersihkan d potong 3 inci panjang dan d hiris
2 tsp baking soda
150 ml air

Bhn² B ( D bancuh bersama )
1 1/2 - 2 tsp kopi segera _ Diana guna nescafe ( Boleh d kurangkan atau d tambah )
150 ml air panas

Bhn² C
15 ulas bawang putih _ d cincang

Bhn² D
3 tbsp sos cili thai Kimball
3 tbsp sos plum 
3 tbsp sos cili Maggi
1/2 - 1 tbsp kicap pekat / karamel pekat klasik Loon Kee 
Gula secukup rasa
Jus lemon dari 1 biji lemon

Bhn² Perap
2 tbsp sos tiram Maggi
1 tbsp kicap cair Loon Kee
1 1/2 tbsp minyak bijan
2 tsp gula
2 tbsp tepung ubi

Cara²
  1. Campurkan kesemua bhn² A dan perap selama 20 minit.. Cuci dan toskan.
  2. Kemudian gaulkan ayam bersama bhn² perap dan perap selama 45 minit.
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak kekuningan ( jangan terlalu garing yer ).. Ketepikan.
  4. Tumiskan bawang putih bersama sedikit minyak sehingga wangi.
  5. Masukkan bancuhan kopi ( bhn² B ) dan bhn² D. Biarkan ianya mendidih.
  6. Setelah itu masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.
  7. Masak sehingga kuahnya betul² meresap pada ayam tadi.
  8. Tutupkan api dan hidang dengan nasi putih.


Baca Selanjutnya / Read More...