Monday, August 25, 2014

~ Resipi Mango Casablanca...

Sheery Dream Cakes | 8:21 AM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang.... Bertemu kembali di entri Mango Casablanca yang sangat sedap ini... Resipi Diana ikut dari blog Akak Amie ... Memang sudah lama sangat tergoda dengan Mango Casablanca ini.. Tapi minggu lepas baru ada kesempatan membuatnya... Memang berbaloi mencuba tau... 
Buat Akak Amie... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak... Terima kasih akak.. :)

Kepada sesiapa yang ingin mencubanya.. Bolehlah semak resipinya di bawah ya… 

:: Sumber ~ Akak Amie @ Amie's Little Kitchen  ( TQ )

MANGO CASABLANCA 


Bahan-Bahan
  • 27 keping Biskut Cream Crakers
  • 1 kg mangga masak ranum _ kupas kulit dan hiris nipis
  • 250 gram Philadelphia Cream Cheese
  • 2 tin ( 300gram setiap 1 tin ) Nestle Cream _ ( Diana hanya bubuh 2 tin Nestle cream, 170gm setiap 1 tin )
  • 1/2 cawan whipping cream _ ( Diana tambah )
  • 300ml Sweeted Cream _ boleh gunakan sukatan sendiri untuk rasa manis yang dikehendaki
  • Susu cair _ pilihan ( Amie tidak gunakan ) _ Diana tidak bubuh
  • Susu segar secukup kegunaan _ Diana tambah
  • Bekas persegi ukuran 8" X 8" 

Cara- Cara
  1. Pukul Cream Cheese, Nestle Cream, whipping cream ( jika anda menggunakannya ) dan Sweeted Cream menggunakan mixer sehingga kembang.
  2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang  merata di bahagian dasar bekas persegi.
  3. * Langkah ini Diana tambah  ~ Celup biskut ke dalam susu segar sekejap, jangan sampai ianya lembik ya. 
  4. Susun 3x3  biskut berjumlah 9 keping.
  5. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
  6. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
  7. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
  8. Susun lagi 3x3  biskut sebanyak 9 keping.
  9. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
  10. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
  11. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
  12. Keluarkan bekas dari peti sejuk dan potong untuk dinikmati.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 18, 2014

~ Tiramisu Cake...

Sheery Dream Cakes | 4:52 PM | | 2 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… 

Kek Tiramisu ini bukan Diana yang buat ya… Anak perempuan Diana buat untuk kawan dia… Diana cuma jadi tukang gambar dan edit gambar kek ini sahaja… Jika hendak resipi tiramisu.. Boleh klik di SINI atau di SINI

Untuk entri kali ini kita cuci mata dengan gambar-gambar kek tiramisu sahaja ya… Hehehee…. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, August 17, 2014

~ Super Moist Dark Chocolate Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 1:37 PM | 6 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang… 

Bertemu kita kembali di entri kek coklat yang comot ini… Hehehe… Semua sudah sedia maklum yang Diana memang tidak mahir mendeko kek kan kan kaan… Hihiii….

Tak percaya? Ha… Apa kata tengok gambar di bawah tu…


Kan….. Hehehee… Memang kek coklat ini sesangat lah comotnya… Hahaaa…. Tak apa lah kan… Yang penting boleh dinikmati gitu… Kadang-kadang yang comot ni pun cantik juga… Hehe...

Baiklah.. Apa kata kita tertus sahaja semak resipinya ya... Resipi dari Sweetapolita. Tq buat Sweetapolita dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya..




:: Resipi Oleh ~  Sweetapolita  ( TQ ) 

SUPER MOIST DARK CHOCOLATE CAKE

Ingredients
  • 2 1/4 cups ( 285 grams ) all-purpose flour
  • 2 1/3 cups ( 470 grams ) superfine sugar
  • 3/4 cup ( 90 grams ) dark Dutch-process cocoa powder ( I use Cacao Barry Extra Brute )
  • 2 1/2 teaspoons ( 12 grams ) baking soda
  • 2 teaspoons ( 10 grams ) baking powder
  • 1 teaspoon ( 8 grams ) salt
  • 1 1/4 cups ( 300 ml ) buttermilk
  • 3/4 cup ( 180 ml ) brewed coffee or espresso
  • 2/3 cup ( 160 ml ) vegetable oil
  • 3 eggs, room temperature
  • 1 tablespoon ( 15 ml ) pure vanilla extract


Instructions
  1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 7-inch round cake pans with nonstick spray and parchment rounds.
  2. In bowl of electric mixer fitted with the whisk attachment, sift all dry ingredients, including sugar. Combine eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla in a measuring cup and beat lightly with a fork.
  3. Add milk mixture to the dry ingredients mix for 1 minute on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer ). Divide batter evenly among prepared pans--each pan should contain about 600 grams of batter.
  4. Bake the first 2 layers for 20 minutes and rotate pans in oven. Continue to bake until toothpick or skewer comes almost clean ( a few crumbs ), about 5 more minutes. Cool on wire racks for 20 minutes. Repeat with remaining layer, and then gently invert onto racks until completely cool.


:: NOTE ~ Diana hanya lapis kek coklat ini dengan fresh cream dan blueberry filling.. Lepas itu saluti keseluruhan kek dengan chocolate ganache.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, August 13, 2014

~ Rindunyaaa & Mini Red Velvet Cake…...

Sheery Dream Cakes | 5:08 PM | | | 3 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya selalu… Buat masa sekarang ni Diana agak sibuk sedikit.. Blog pun sudah lama tidak berupdate… Hari ni ada sedikit kelapangan.. Alhamdulillah dapat juga bertanyakan khabar anda semua… Rindunya kat semua orang...

Hari ini sudah 17 hari kita bersama bulan Syawal 1435… Alhamdulillah masih diberi kesempatan dan ruang untuk bernafas di bumi Allah ini… 

Diana percaya masih ramai yang membuat jamuan hari raya di rumah masing-masing kan… Cuma mungkin hanya dibuat ketika cuti hujung minggu sahaja… Begitu juga di sini :).. Masih lagi ada jemputan rumah terbuka di hujung minggu…

Diana hanya buat rumah terbuka 2 kali sahaja tahun ini… Buat pada 1 Syawal dan pada 13 Syawal hari tu… Di kesempatan ini Diana ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada semua tetamu yang sudi hadir ke rumah Diana tempoh hari… :)

Baiklah… Tiada resipi yang hendak Dikongsikan bersama… Cuma jom kita cuci mata dengan salah satu desserts yang disediakan pada 13 Syawal tempoh hari… Mini Red Velvet with Strawberry cream cheese frosting yang dibuat oleh anak perempuan Diana ni… Tahun ini tugasan penyediaan desserts rumah terbuka telah diambil alih oleh dia… Bolehlah mummy dia ni rehat sikit kan… Alhamdulillah… Dah besar dah anak mummy…. TQ sayang… ;)

Jika hendak rujuk resipi Red Velvet Cake boleh klik DI SINI ya.....


Sampai di sini saja buat kali ini… Jumpa lagi di entri akan datang… InsyaAllah….



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, July 21, 2014

~ Resipi Kacang Gajus Rugget...

Sheery Dream Cakes | 8:56 AM | 4 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang...

Bersua kembali di entri kali ini.. Resipi asal menggunakan kacang tanah tetapi Diana gantikan dengan kacang gajus. Alhamdulillah sedap.. Jom semak resipinya... 


KACANG RUGGET  


 Bahan-Bahan
  • 500gm kacang tanah _ ( Diana gantikan dengan kacang gajus )
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 inci halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cawan tepung beras
  • 2 sudu mkn serbuk cili atau serbuk lada sulah
  • 1 cawan air
  • 2 biji cili merah / cili kering
  • Gula secukup rasa
  • Garam secukup rasa 

Cara-Cara
  1. Mula-mula bersihkan kacang , cuci dan toskan airnya hingga kering.
  2. Lepas itu kita tumbuk atau kisar, bawang putih, halia dan cili . Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk yang besar, satukan tepung beras, serbuk cili, garam dan gula secukup rasa, telur dan bahan yang kita kisar tadi.
  4. Gaul semua bahan hingga rata.
  5. Tambahkan air sedikit demi sedikit, hingga adunan bergaul sempurna.
  6. Lepas itu kita masukkan kacang tanah yang sudah dicuci dan ditoskan tadi. Gaul rata.
  7. Panaskan minyak dengan api yang sederhana dan goreng kacang hingga kekuningan dan masak.
  8. Kacau senantiasa supaya kacang tidak melekat-lekat dan tidak hangus.
  9. Bila kacang sudah kekuningan, angkat dan toskan minyaknya.
  10. Simpan kacang di dalam bekas kedap udara.


** NOTE ~  Pastikan anda menggunakan api sederhana supaya kacang yang digoreng itu masak dengan sempurna. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, July 13, 2014

~ Leminit & Pavlova Untuk Berbuka...

Sheery Dream Cakes | 8:54 AM | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang… 

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Pavlova… Pavlova ni tidak boleh makan selalu sebab rasanya agak manis… Sekali sekala tu boleh lah kan.. Tekak ni teringin pula hendak makan Pavlova kelmarin.. Itu yang buat tu untuk berbuka kelmarin.. Resipinya Diana ikut dari blog Akak Ita… Terima kasih Akak Ita dan izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya...

:: Sumber ~ Akak Azlita @ Masam Manis  ( TQ ) 

PAVLOVA 

Bahan-Bahan
  • 4 biji putih telur
  • 1 cawan gula castor - Ita letak 3/4 cawan
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh cuka makan


Cara-Cara
  1. Sediakan loyang. Alas loyang dengan baking paper.
  2. Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8 inc.
  3. Terbalik kan kertas. Kalau ada ring bulat pun boleh juga gunakan. 
  4. Panaskan oven dengan api bawah 170°C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120 - 100°C.
  5. Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu.
  6. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
  7. Satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dalam bekas kecil. Kacau rata hingga semua bahan larut.
  8. Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula sahaja dengan kaedah kaup balik.
  9. Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis.
  10. Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120 -100°C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
  11. Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya.

Bahan Hiasan
  • Whiping Cream
  • Strawberry - didadu
  • Kiwi - didadu
  • Blueberry
  • Markisa

Cara-Cara
  1. Whiping Cream dipukul dengan kelajuan maksima hingga kental.
  2. Letakkan atas pavlova tadi dan hiaskan dengan buah-buahan segar.
  3. Akhir sekali taburkan markisa.

** Note ~  Buah-buahan segar itu boleh digantikan dengan pelbagai jenis buah kegemaran anda. 

Makan Pavlova dengan Leminit Lemon… Hehehee… Apa itu Leminit @ Lemonade yang Diana maksudkan di sini? Kalau orang yang berada atau pernah tinggal di W.P.Labuan dan yang berdekatan dengannya.. Pasti tahu apa itu Leminit kan… Leminit ini ialah minuman berkarbonat.. Ianya ada pelbagai perisa dan saiz.. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, June 25, 2014

~ Masak Lemak Daging Salai & Ikan Sembilang Salai...

Sheery Dream Cakes | 10:01 AM | | 7 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Sekali lagi tiada resipi yang hendak dikongsikan bersama... Semua orang pun tahu macam mana hendak memasak menu ini kan.. Mudah dan sedap!!! Minggu lepas Diana pergi ke KL dan inilah salah satu yang dibawa dari sana... Daging Salai dan Ikan Sembilang Salai pemberian adik akak sayang Emma.... Terima kasih buat Emma kerana susah payah bawakan akak daging dan ikan sembilang salai ni... Juga buah tangan yang lain lagi... Semuanya sedaaapp!! 


Ini lah juga buat pertama kalinya Diana masak Ikan Sembilang.. Masak versi kegemaran Diana yang tidak suka tumbuk bahan tumbuk tu terlalu lumat... Pernah sekali dulu makan ikan sembilang yang dimasak oleh orang lain.. Tapi dah lama dah... Seingat Diana masa itu masih lagi Diana sekolah rendah... Suami memang tidak pernah makan ikan sembilang.. Inilah pertama kalinya dia makan... Sedaap katanya... Di Labuan ini rasanya tidak ada orang jual ikan sembilang salai.. Ikan sembilang pun jarang nampak.. Hehehee... Mungkin orang lain selalu nampak.. Diana sahaja yang tidak jumpa... Hihiiiihii... Kalau jumpa ikan ini nanti.. Lain kali nak masak lagi... :)




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, June 14, 2014

~ Castle Cake & TQ! ...

Sheery Dream Cakes | 11:12 AM | 3 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Bertemu kembali kita di entri kali ini... Tiada resipi untuk entri ini.. Hanya ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada O'Yeen Cafe kerana menceriakan anak akak di harijadinya ( kek yang cantik dan sedap... suka.. suka... sukaaa... ^___^  ) dan kepada semua yang sudi hadir memeriahkan majlis harijadi anak Diana tempoh hari... Sayang anda semua... 

Castle Cake ini Diana tempah di O'Yeen Cafe... Kepada sesiapa yang berada di W.P.Labuan dan berminat untuk menempah kek dari O'Yeen Cafe, bolehlah mencuba dan hubungi beliau ya... :)

Ok lah.. Sekarang kita cerita pula tentang gambar kek ini.. Hehehee... Apa kata kita tengok birthday cake ini dalam tone gambar yang berbeza sedikit... Tone mana menjadi pilihan .. terpulang kepada anda menilainya... ( Kenapa Diana berkata begitu? Sebab masih ada pertanyaan bagaimana hendak mendapatkan tone yang diingini dalam gambar yang diedit... Caranya sudah Diana kongsikannya di DI SINI ). Jom layan gambar seterusnya dengan tone yang berbeza... 

::  Gambar yang sama dengan sentuhan tone yang berbeza  ::


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, June 10, 2014

~ Peanut Butter Cup / Oreo Chocolate Cheesecake Trifles Recipe...

Sheery Dream Cakes | 11:58 AM | | 6 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... 

Alhamdulillah, Syukur kehadrat Ilahi kerana dengan izinNya kita masih diberikan ruang dan kesempatan untuk terus bernafas lagi menikmati nikmatNya yang begitu banyak sekali... Tidak lama lagi bulan Ramadhan yang dirindui bakal tiba.. Moga kita diberi peluang dan kesihatan yang baik untuk bersama Ramadhan kali ini.. Amin.


Baiklah.. Hari ini Diana ingin kongsikan cara lain selain cara yang pernah dikongsikan di dalam resipi Peanut Butter Cup Chocolate Cheesecake di dalam entri yang lepas.. Kek yang memerlukan masa selama 2- 3 hari baru boleh dinikmati.. Alahai!! Tetapi untuk kali ini kita jadikan ianya trifles.. Lebih mudah dan cepat untuk menikmatinya.. Tidak perlulah menunggu sehingga 2-3 hari kan.. Jadi, apa kata kita semak resipinya pula..


~ Untuk resipi kek keju ini anda boleh pilih hendak menggunakan oreo atau peanut butter cup.. Terpulang pada citarasa masing-masing ya.. Jika tidak suka manis, boleh guna oreo.. Jika suka makan coklat, boleh gantikannya dengan peanut butter cup ( boleh buat sendiri atau beli yang sedia dijual di kedai tu ).. Di maklumkan juga resipi di bawah ini merupakan resipi yang telah Diana olah untuk trifles ya...


:: Resipi Oleh ~ Sprinkle Bakes  ( TQ )
:: Terjemahan & Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

PEANUT BUTTER CUP/OREO CHOC CHEESECAKE

Crustless Cheesecake portion
  • 30 mini peanut butter cups, dipotong 4 Atau boleh gantikannya dengan 1 bungkus biskut oreo double delight, peanut butter n choc cream, dipatah-patahkan 
  • 16 tbsp  mentega pada suhu bilik
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 kg cream cheese pada suhu bilik
  • 1- 3 oz. package cook and serve vanilla pudding _ ( Diana tidak bubuh )
  • 4 biji telur
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tbsp jus lemon 

Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada 165°C dan alas 2 loyang 9 inci dengan kertas minyak dan sapukan sekelilingnya dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung. Buangkan lebihan tepung dan ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan cream cheese dan pukul lagi hingga lembut. Scrape down dan pukul lagi dengan menggunakan kelajuan sederhana dan masukkan telur satu persatu.
  3. Kemudian masukkan baki bahan-bahan kecuali peanut butter cup / biskut oreo. Pukul sebati.
  4. Masukkan peanut butter cup atau biskut oreo ke dalam adunan dan kaup balik menggunakan spatula.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam loyang yang telah disediakan. Ratakan permukaan aduanan kek.
  6. Bakar selama 55 minit - 1 jam atau sehingga kek masak bergantung kepada kepanasan suhu oven masing-masing.
  7. Setelah kek masak, sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk sementara kita menyediakan caremal dan kek coklat.



~ Caramel  ( boleh gandakan adunan jika suka )

Bahan-Bahan
  • 1 tin besar ( 500 gm ) susu pekat manis 
  • 5 tbsp mentega
  • 190 gm salted caramel _  Rujuk DI SINI untuk resipinya 

Cara-Cara 
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sehingga kesemua bahan sebati. 
  2. Tutupkan api dan ketepikan.
  3. Sejukkan sebentar di dalam peti sejuk.

~ Chocolate cake portion
  • 1 3/4 cawan tepung serba guna 
  • 2 cawan gula kastor 
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp garam
  • 1 cawan buttermilk
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 2 biji telur
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 cawan kopi panas 



Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada 180°C dan alas 2 loyang 9 inci dengan kertas minyak dan sapukan sekelilingnya dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung. Buangkan lebihan tepung dan ketepikan. 
  2. Ayak kesemua bahan-bahan kering dan ketepikan.
  3. Campurkan kesemua bahan basah kecuali KOPI PANAS ke dalam bekas dan gaul sebati. Ketepikan. 
  4. Masukkan bahan kering ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan rendah / perlahan. Masukkan bahan basah perlahan-lahan.
  5. Berhentikan mixer dan scrape down dan pukul lagi dengan kelajuan perlahan. tambahkan kopi panas dan pukul sebati. 
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam loyang yang telah disediakan. 
  7. Bakar selama 35 minit - 40 minit atau sehingga kek masak bergantung kepada kepanasan suhu oven masing-masing. 
  8. Setelah kek masak, sejukkan dan ketepikan.


PEANUT BUTTER CUP/OREO CHOC CHEESECAKE

:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen

Bahan-Bahan
  • Peanut butter cup cheesecake  ATAU  Oreo cheesecake ( resipi rujuk di atas ) _ dipotong mengikut saiz bekas yang hendak digunakan
  • Kek coklat ( resipi rujuk di atas ) _ dipotong mengikut saiz bekas yang hendak digunakan 
  • Caramel ( resipi rujuk di atas )
  • Kacang macadamia & biji gajus panggang secukup kegunaan _ dicincang kasar 
  • Nutella secukup kegunaan
  • Krim nutella secukupnya _ ( Non-dairy whipping cream dipukul kental + Nutella secukup rasa )
Cara-Cara
  1. Letakkan sekeping kek coklat di dalam bekas dan tuangkan caramel di atasnya.
  2. Taburkan sedikit kacang dan lapis di atasnya dengan kek keju.
  3. Kemudian tuangkan caramel dan taburkan sedikit kacang.
  4. Lapis di atasnya dengan nutella dan picitkan krim nutella.
  5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.  

::  Kek keju yang telah dipotong  ::







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 29, 2014

~ Selamat Bercuti Anak-Anak Semua...

Sheery Dream Cakes | 10:55 AM | | 7 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Cuti sekolah sudah bermula.. Selamat bercuti buat anak-anak semua… Jangan dilupa juga buku-buku tu ya… Jangan pula buku pun ikut bercuti sama ok… Hehehehe.. Jadi masa ini masa yang sangat seronok buat ibu-ibu kan… :). Tiap-tiap hari boleh sediakan masakan kegemaran anak-anak utamanya bagi anak-anak yang tinggal di asrama.. Inilah masanya ibu-ibu bertambah bersemangat untuk masuk ke dapur… Sediakan pelbagai menu kegemaan seisi keluarga… Betul tak?

Baiklah… Sampai di sini sahaja coretan Diana buat kali ini… Apa kata kita cuci mata dengan RVCC ini pula… Sebenarnya anak perempuan Diana yang buat…. Rasanya boleh laa mummy dia ni cuti panjang buat semua ni kan kan kan… heheheee…. ;)


Nak resipinya boleh klik di SINI …… Sampai jumpa lagi…





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>